2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 11o - 11o
Az ország 19 megyéjében

Kétszer olyan hideg az idei jeges rekord Erdélyben, mint idehaza

frisshirek.hu, 2023. február 09. - 12:34
Kétszer olyan hideg az idei jeges rekord Erdélyben, mint idehaza

Az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét mérték Erdély legtöbb településén.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A legalacsonyabb értéket, mínusz 31 Celsius-fokot a Kárpát-kanyarban, Bodzafordulón helyi idő szerint fél 7 és 7 óra között rögzítették.

Ez az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérséklete Romániában

- közölte a szolgálatos meteorológus az Agerpres román hírügynökséggel, amelyet az MTI szemlézett. A nagyszebeni regionális meteorológiai szolgálat jelentése szerint ehhez közelítő értékeket mértek Hargita megyében is: Gyergyóalfaluban mínusz 23,6, míg Csíkszeredában mínusz 23,2 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, és a legtöbb székelyföldi településen is hasonló értékek voltak. Nagyszebenben mínusz 18, Kolozsváron mínusz 13 fok volt.

Románia-szerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet, a legenyhébb időjárás a Fekete-tenger partján volt, Konstancán mínusz 4 Celsius-fokot mértek.

A román Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerdán fagyos időre figyelmeztető, elsőfokú riasztást adott ki, mely szerint szombatig Erdély, Máramaros és Moldva térségében az éjszakai és reggeli órákban mínusz 18 és mínusz 25 Celsius-fok közötti hőmérsékletre kell számítani. Erdélyben Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kovászna, Szeben és Brassó megyében várhatók különösen alacsony hőmérsékleti értékek.

Nálunk is a héten dőlt meg az idei téli időszak hidegrekordja, a szokásosan leghűvösebbnek számító Nógrád vármegyei Zabarban,

de ott az erdélyi adattal szemben fele annyira volt csak hideg: mínusz 14,5 fok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán tette közzé, amelyet az MTI szemlézett, hogy február 7-én, kedden reggel rögzítették a negatív csúcsot. A nagyon hideg éjszakát a Kárpát-medence feletti anticiklon okozta a mérsékelt vagy gyenge légmozgással és a derült éggel. Zabaron kívül még Borsod-Abaúj-Zemplén megye falvaiban süllyedt a legmélyebben 0 fok alá a hőmérő higanyszála:

  • Lénárddarócon (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye) mínusz 13,9,
  • Mihálygergén (Nógrád vármegye) mínusz 13,
  • Bánrévén (Borsod-Abaúj-Zemplén) mínusz 12,3,
  • Gagybátorban (Borsod-Abaúj-Zemplén) mínusz 12,2,
  • Bánkon (Nógrád) mínusz 12 fokot mértek.

A meteorológiai szolgálat megjegyezte: a Bodrogközben élénk, olykor erős volt az északkeleti szél, így ott kevésbé volt csípős a hajnal, mint az ország többi részén. A legkevésbé hideg hajnalt Sárospatakon mérték, itt mínusz 3,5 fok volt.

A kiemelt kép illusztráció, de Erdélyben készült, forrása: unsplash.com