Egy katonai repülőgéppel érkezett ma a brit fővárosba Volodimir Zelenszkij. Az észak-londoni Stansted repülőtéren Rishi Sunak brit miniszterelnök fogadta őt. Ez mindössze a második tengeren túli útja az ukrán államfőnek a hazája elleni orosz invázió tavaly február végi kezdete óta.

Zelenszkij a brit parlament mindkét háza előtt intézett beszédet az Egyesült Királyság honatyáihoz a Westminster Hallban. Ukrajna elnöke köszönetet mondott a brit embereknek azért a segítségért, melyet hazájának nyújtottak az orosz agresszorral szemben. Ígérte, a szabadság fog győzedelmeskedni.

Az elmúlt háborúk során is veszített a gonosz

– mondta, amelyet meg-megújuló tapssal köszöntöttek a londoni törvényhozók.

Tudjuk, hogy Oroszország veszíteni fog, miként azt is, hogy győzelmünk megváltoztatja a világot

-tette hozzá dacosan.

Arra sürgette a Kijevvel szövetséges országokat, hogy küldjenek Ukrajnának harci gépeket, melyek "szárnyakat adnának a szabadságnak". Egyúttal még erősebb szankciókra hívott fel Oroszországgal szemben, amíg meg nem fosztják Moszkvát minden lehetőségétől, mellyel pénzügyileg finanszírozza ukrajnai háborúját.

Zelenszkij beszéde a brit parlamentben itt tekinthető meg:

Rishi Sunak brit kormányfő kijelentette, London döntő ukrán katonai győzelmet akar látni az ukrajnai harctereken az idei év során. A parlament tagjaihoz szólva deklarálta, hogy kormánya folytatja Ukrajna katonai támogatását a döntő katonai győzelem elérése érdekében - a BBC híradása szerint. 

Volodimir Zelenszkij parlamenti felszólalását követően a brit uralkodóval, III. Károllyal találkozott a Buckingham Palotában. Ez volt kettejük első személyes találkozója. 

Ma estére Párizsba várják Zelenszkij elnököt, közölte az Élysée Palota az AFP hírügynökséggel. Holnap Brüsszelbe vezet az ukrán államfő útja, ahol az Európai Unió csúcsértekezletén vesz részt.

Fotó: London, 2023. február 8.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) felszólal a londoni Westminster-palotában 2023. február 8-án.
MTI/AP/Pool/PA/Stefan Rousseau