Mi történne jelenleg az országban, ha 2022-ben nem a Fidesz nyerte volna a választást?


- évértékelőjében erre kereste a választ Márki-Zay Péter. Válaszként hangsúlyozta,

  • Schadl György nem egyedüliként lenne letartóztatva, nem csak a végrehajtó maffia tagjai ellen indulna el az eljárás, hanem miniszteri szintig.
  • Pártállástól függetlenül minden korrupt bűnözőt el kell számoltatni, ami az Európai Ügyészség segítségével könnyen megvalósítható lenne.
  • A korábban ellopott, majd a bíróságok által visszavett nemzeti vagyont a köz céljaira fordítanánk.
  • A tiszta elszámolások miatt a hazánk számára befagyasztott Európai Uniós forrásokat már megkapta volna Magyarország.
  • Az euro árfolyama meg sem közelítette volna a 430 forintos árfolyamot, minden olcsóbb lenne Magyarországon, nem lenne ekkora infláció, mindenkinek legalább 10%-kal többet érne a bére.
  • Könnyebb lenne a családoknak is, a GYED, a családi pótlék, az öregségi nyugdíjminimum és a jövedelempótló támogatás összegét a duplájára emelnénk.
  • A rendőrök mellett mi a tanárok, egészségügyi és szociális dolgozók fizetését is megemeltük volna, nem a miniszterelnökét, a Nemzeti Bank elnökétének bérét és nem az oligarcháknak adtuk volna a pénzt, a Vodafone megvásárlására.
  • Nem lenne áruhiány a boltokban – ársapka helyett ÁFA csökkentést és célzott támogatásokat vezettünk volna be.
  • Mi okosan csökkentettük volna a rezsit – jelenleg egy átlag felett fogyasztó a korábbi ár sokszorosát fizeti. A rászorulók támogatásával együtt a lakásfelújításokat és a megújuló energia támogatása nyújtana tartós rezsicsökkentést.
  • Ahogyan Orbán Viktor, úgy mi is megszavaztuk volna a szankciókat és a NATO-által kért fegyverszállításokat és csapatok mozgását az ország területén mi is jóváhagytuk volna.
  • Nem szórtunk volna el alsó hangon 11 milliárd forint közpénzt megtévesztő propagandára.
  • A Fidesszel ellentétben eszünkbe se lenne a sorkötelezettség bevezetése, a hadsereg létszámának erőltetett emelése, újabb és újabb katonai középiskolák nyitása, és a katonai szolgálat jutalmazása a felvételiken.
  • Bevezettük volna a globális minimumadót a 300 milliárd feletti multiknak – és akkor nem a KATÁT kellett volna megszüntetni.
    Kórházi osztályok és postahivatalok bezárása helyett mi normatív alapon segítettünk volna az infláció miatt bajba került településeken.
  • Normatív, és nem politikai alapon járna a támogatás a városoknak.
  • Közmédia felszabadításával, költségeinek csökkentésével, a KESMA és a plakátkampányok pénzelése helyett a magyar embereket támogatnánk, olcsóbb és szabadabb lenne a média, hazugságok és orosz propaganda helyett valódi hírek jutnának el az emberekhez.

Miért buktunk el?

A 2022-es évre visszatekintve így próbálja magyarázni a sokak számára is azóta megmagyarázhatatlant. 


  • A Fidesz médiagépezete korábban elhangzott beszédekből kiragadott mondatrészeket tett más szövegkörnyezetbe, ennek reklámozására óriási összegeket fordítva járatva le a miniszterelnök-jelöltet.
  • Ellenzéki szabotázs, passzivitás, hátráltatás – sokan nem is akartak nyerni.
Miért nyert a Fidesz?

A választási törvény a Fidesznek kedvez, de az anyagi források sem egyenlőek. A média-hiánya pedig az egyik döntő szerepet játszotta. A hazugságok csak minderre tettek rá (kórházbezárások, háború, rezsicsökkentés eltörlése, óvodások nemváltó műtétje…). De az is szerepet játszhatott, hogy Orbán Viktor nem adott teret egy nyilvános vitának. 


Elért eredményeink

Legfontosabbnak az ellenzéki egység létrejöttét jelölte meg, ahol különböző világnézetű emberek együttműködése történt meg, egy célért fogtak össze. Végre nem füstös szobákban dőlt el a jelöltek személye, emiatt is vett részt az előválasztáson 800 ezer ember. Megköszönte a 400 millió adományt, amelyet 20 ezer magyar állampolgártól kaptak. De kitért arra is, hogy a független szavazatszámlálók is óriási segítségükre voltak. Örömére szolgált, hogy három roma képviselő is ezek segítségével juthatott a Parlamentbe. 


Jövőkép


A Mindenki Magyarországa Néppárt várja a tagokat, akik csatlakozni szeretnének hozzájuk. Erre március 15 - április 15-ig lehet regisztrálni mindazoknak, akik a kultúraváltást és a civileket támogató pártért tenni szeretnének, mindezt ellenállás, megalkuvás nélkül. Terveik között szerepel, hogy az önkormányzati választáson lokálpatrióta civileket kell indítani, akik egy csapatként működnek együtt, ahol szükséges, ott legyen előválasztás.

Az Európai Parlamenti választáson mindenki induljon külön, így mérettesenek meg a pártok.
Ellenzéki Kerekasztalt létre kell hozni, ahol folytassanak párbeszédet a pártok a jövőt illetően. 

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala