A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt.

A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, Süleyman Soylu török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz. A katasztrófaövezetté nyilvánított dél- és délkelet-törökországi térségben még napközben is csak fagypont közelében alakul a hőmérséklet.

Szerda hajnalban Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében egy kéthónapos csecsemőt sikerült élve kihozni a romok alól, épp a hüvelykujját szopogatta. Nem sokkal később édesanyját is épségben emelték a felszínre.

Heart-wrenching moment sobbing child and baby are among family members pulled to safety two days after quake hit Turkey and Syria and left them entombed in the wreckage of their home - as death toll nears 8,000
via https://t.co/IgyOCqSFhb https://t.co/0nNbYComza

— DSP (@DonnaPence5) February 8, 2023

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint Törökországban a sebesültek száma 40 910-re emelkedett, míg az összedőlt épületek száma 5775-re nőtt.

Az AFAD eddig 71 ezer családi méretű sátort állított fel a régióban, ahová sok más mellett 300 ezer takarót, 123 ezer ágyat is küldtek.
Az Anadolu török állami hírügynökség információi szerint Törökországban minden szervezetet összesítve 79 110 ember segít a mentési munkálatokban, köztük az a 5309 hivatásos, aki külföldről érkezett a helyszínre.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a szerdai nap folyamán a térségbe látogat. Először Kahramanmaras, majd Hatay tartományt keresi fel.
Hatay tartomány Iskenderun körzetében megemelkedett a tenger szintje. A víz elöntötte a part menti területeket, ahol az épületeket kiürítették.
Mindeközben az isztambuli tőzsde szerda délelőtt minden műveletet leállított.

A török hatóságok az első, hétfő hajnali nagyerejű rengés óta közel 700 utórengést regisztráltak - foglalta össze az MTI.

Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK