Kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni

– így reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Álmos Péter arra, hogy a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a MOK javaslatát, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a MOK szombaton döntött a nyomásgyakorlás ezen formájáról. A Belügyminisztérium szerint ezzel „méltatlan támadás” érte a kormányt és a betegeket, Takács Péter államtitkár pedig azt mondta, az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal, az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, csak az orvosi kamarával.

A MOK egyenlő a magyar orvosokkal

– idézte a Spirit FM nyomán a 24.hu Álmos Pétert, aki emlékeztetett rá, hogy az államtitkár korábban volt a MOK titkára is, így pontosan tudja ezt.

A kamara döntései pontosan tükrözik, amit az orvosok gondolnak, annál is inkább, mert minden területről és vármegyéből voltak delegáltak.

A MOK egy demokratikus alapokon működő szervezet.

Államtitkár úr maga mondta, hogy az orvosok jellemzően okos emberek. Nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek minket

– tette hozzá a MOK alelnöke, aki 

Cáfolta azt is, hogy a MOK lépése veszélyezteti a betegeket.
Nem. A mi lépésünk egy nyomásgyakorlás arra, hogy az állam lássa el rendesen a feladatát

– mondta.

Az alelnök jelezte azt is, hogy senkit nem biztattak arra, hogy ne menjen be ellátni a betegeket. Éppen azt mondják, az orvosok már nem tudják vállalni a sok önkéntes munkaórát, nincs garancia arra, hogy a betegek jó ellátást kapjanak.

A sztrájkot éppen azért nem választják, mert az nagyon befolyásolná az egészségügyi ellátást.

Álmos Péter nagyon sértőnek nevezte, hogy a Fidesz szerint a DK áll az orvoskamara döntése mögött.

Mint mondta, ezt kikéri azon kollégái nevében, akik jobboldali elköteleződésűek.

Fotó: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Az államtitkár felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést. MTI/Lakatos Péter