2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -2o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Pincehelyen a lakosság türelmét kérik a szolgáltatók a kialakult vis maior helyzet miatt

frisshirek.hu, 2023. február 05. - 11:06
Pincehelyen a lakosság türelmét kérik a szolgáltatók a kialakult vis maior helyzet miatt

Pincehely Nagyközség polgármestere a lakosság türelmét kéri az áram- és a vízhiány miatt. Az önkormányzat folyamatosan tartja a kapcsolatot a szakemberekkel, de a szolgáltató eddig még lajtos kocsit sem tudott biztosítani a rendkívüli időjárás miatt. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, azonban a jelenlegi létszámmal nem tudnak minden településen egyszerre javítási munkálatokat végezni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Pincehely Nagyközség Önkormányzata közleményt adott ki a lakosság számára a kialakult helyzet miatt, mely szerint folyamatosan tartják a kapcsolatot a Dunántúli Regionális Zrt. és az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. és a Katasztrófavédelem szakembereivel.

A vasárnap reggel kapott tájékoztatás szerint, a DRV Zrt. már szervezi az aggregátor szállítását a szivattyú működtetéséhez. Ezzel párhuzamosan az EON is ígéretet tett a szükséges javítások elvégzésére.

Mindkét szolgáltató a lakosság türelmét kéri a kialakult vis maior helyzet miatt. A DRV Zrt. tájékoztatása szerint lajtoskocsit - kapacitáshiány miatt - vasárnap sem tudnak biztosítani. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán, azonban a jelenlegi szakember létszámmal nem tudnak minden településen egyszerre javítási munkálatokat végezni.

A vis maior latin eredetű szó, nagyobb vagy felsőbb és ellenálhatatlan erőt jelent. Veszteség, amely olyan természetes okból származik, amelyet körültekintés, szorgalom és odafigyelés nem akadályozhatott meg.

Ez a kifejezés sajátos jelentéssel bír a szigorú felelősség tekintetében. A kártérítési törvény szigorú felelőssége lehetővé teszi a felelősség felszámolását egy olyan szereplővel szemben, ahol nincs emberi hiba vagy közeli ok, tekintettel arra, hogy a károk ultraveszélyes tevékenységben való részvételükből eredtek, azaz robbantás, vízáradás, háború, felkelés, zavargás stb.

A vis maior azonban kivételt kínál az ilyen felelősség alól.

A magyar Polgári Törvénykönyv szerint a szerződés megszegéséből fakadó károkat a szerződésszegő fél a másik fél számára köteles megtéríteni, ami alól mentesülhet bizonyos feltételek mellett. Ugyanakkor mivel a vis maior definícióját a Ptk. nem határozza pontosan meg, minden esetben a Bíróságnak külön-külön kell mérlegelni, hogy a teljesülnek-e a mentesítéshez szükséges feltételek.

Pincehelyen a vihar okozta a kialakult helyzetet, mely károkat okozott a villanyhálózatban, melynek következtében az ivóvíz-ellátás is veszélybe került, hiszen áramforrás nélkül maradtak a szivattyúk.

Piringer József polgármester már február 4-én kérte a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb mennyiségű vizet használják, ugyanis a hiba miatt nagyon alacsony szintre esett a vízkészlet, és lajtoskocsikat sem tudott a szolgáltató biztosítani a rendkívüli időjárás miatt.

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: pixabay.com