Takács Péter egyértelművé tette, számolt be róla a blikk.hu, hogy az államtitkárságának és

a Belügyminisztériumnak nem az orvostársadalommal van baja, a konfliktus az orvosi kamarára korlátozódik. Az államtitkár szerint a kormányzat törekedett arra, hogy jó partneri viszonyt alakítson ki a MOK-kal, ám ez nem jött össze.

– Elmondta, hogy a MOK félrevezetően állítja azt, amit most is cáfolnak, hogy az egészségügyi ágazat vezetése ne kommunikálna a szakszervezetekkel. Nemcsak az orvosi kamarával, de a tudományos akadémiával és a szakszervezetekkel folyamatosan élő párbeszédre törekedtek, amelyre hívták a kamara elnökét is, de az ellenzéki pártok képviselőit is.  

Takács sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a MOK gyakran változtatja az álláspontját, ahogy most is teszi az ügyeletet vállaló háziorvosok szerződésének esetében is.

A véleménykülönbségek abban vannak közöttük, hogy ők nem érzik úgy, hogy összeomlott volna az egészségügy. Kijelentette, hogy véleményük szerint az igenis jól teljesít, bizonyított a Covid alatt is. Persze van munka bőven, hiszen a szervezettséget tovább kell erősíteni, de elmondása szerint ők mindig nyílt lapokkal játszottak, elmondták, hol fognak belenyúlni a rendszerbe.

Takács újra elmondta véleményét arról, miért is kellett az ügyeleti rendszert átalakítani. Hangsúlyozta, itt találhatóak a legnagyobb betegbiztonsági kockázatok, most is előzetesen felmértek, terveztek, modelleztek, nem "próba-szerencse" alapján akarják működtetni. A döntés meghozatalakor támaszkodtak az elmúlt 15 évben íródott kiváló módszertani anyagokra. 

„Elég elméleti dokumentum áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy jobb irányba vigyük a dolgokat” – fogalmazott.

Takács

„érzelmekre ható, minden megalapozottságot nélkülöző mantranak”, nevezte, hogy a kormány büntetően állna hozzá az átalakításhoz.

Példaként az orvosok négyszerek fizetésemelését hozta fel, amely 14 hónapon belül a legnagyobb lesz a rendszerváltás óta. 

Példának a gyakorlott ápolók 600 ezres bérét, és a középkorú orvosok 37 százalékos emelését hangsúlyozta.  

Csató Gábor elmondta, hogy a

mentőszolgálat „félkatonai szervezetként” működik.

Hozzátette, a koncepció elkészítésekor elsősorban a betegek érdekét vették figyelembe, a dolgozók csak másodlagosak voltak. Kiemelte, ezek a szerződések, egyezségek és protokollok eddig is megvoltak már évek óta. Senki nem jelezte, hogy baja lenne velük - emelte ki a mentőszolgálat főigazgatója.  

Takács kérdésekre válaszolva elmondta:

„Folyamatosan volt az elmúlt időben olyan, hogy ez az utolsó csepp a pohárban, most aztán tömeges felmondás lesz. Úgy gondolom, a kollégák túlnyomó többsége, ha leül és megnézi, mik változtak a karrierjében az utóbbi 5-6 évben, nem fog olyan lépést hozni, ami ezt fenyegeti.”

Ettől függetlenül tisztában van azzal, hogy a hálapénz kivezetésével 5-10 százalék azoknak az orvosoknak a száma, akik elvesztették a motivációjukat, és elhagyták a szakmát.

Egy másik kérdésre azt válaszolta, nem meglepő módon, Brüsszelre mutatva, hogy az időpont tőlük függ, mikor tudnak velük megállapodni. Bár nincs szükségük az engedélyükre, de ez befolyásolja döntően az időpontot. A béremelésre ettől függetlenül nyáron sor fog kerülni, addigra a kormány is tud fedezetet biztosítani. 

A MOK-kal folytatják az egyeztetéseket, ahogy eddig is tették - fejtette ki a telex.hu összefoglalója szerint.

Fotó: Takács Péter Facebook-oldala