2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 17o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Takács Péter: nem az orvosokkal van bajunk, hanem a kamarával

frisshirek.hu, 2023. február 05. - 15:21
Takács Péter: nem az orvosokkal van bajunk, hanem a kamarával

Vasárnap délutánra hirdetett sajtótájékoztatót a Belügyminisztérium, hogy reagáljanak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttgyűlésére. „A méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen” címet viselő eseményen 14 órától Takács Péter egészségügyi államtitkár és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója fejti ki véleményét a kamara erős kijelentéseiről.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Takács Péter egyértelművé tette, számolt be róla a blikk.hu, hogy az államtitkárságának és

a Belügyminisztériumnak nem az orvostársadalommal van baja, a konfliktus az orvosi kamarára korlátozódik. Az államtitkár szerint a kormányzat törekedett arra, hogy jó partneri viszonyt alakítson ki a MOK-kal, ám ez nem jött össze.

– Elmondta, hogy a MOK félrevezetően állítja azt, amit most is cáfolnak, hogy az egészségügyi ágazat vezetése ne kommunikálna a szakszervezetekkel. Nemcsak az orvosi kamarával, de a tudományos akadémiával és a szakszervezetekkel folyamatosan élő párbeszédre törekedtek, amelyre hívták a kamara elnökét is, de az ellenzéki pártok képviselőit is.  

Takács sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a MOK gyakran változtatja az álláspontját, ahogy most is teszi az ügyeletet vállaló háziorvosok szerződésének esetében is.

A véleménykülönbségek abban vannak közöttük, hogy ők nem érzik úgy, hogy összeomlott volna az egészségügy. Kijelentette, hogy véleményük szerint az igenis jól teljesít, bizonyított a Covid alatt is. Persze van munka bőven, hiszen a szervezettséget tovább kell erősíteni, de elmondása szerint ők mindig nyílt lapokkal játszottak, elmondták, hol fognak belenyúlni a rendszerbe.

Takács újra elmondta véleményét arról, miért is kellett az ügyeleti rendszert átalakítani. Hangsúlyozta, itt találhatóak a legnagyobb betegbiztonsági kockázatok, most is előzetesen felmértek, terveztek, modelleztek, nem "próba-szerencse" alapján akarják működtetni. A döntés meghozatalakor támaszkodtak az elmúlt 15 évben íródott kiváló módszertani anyagokra. 

„Elég elméleti dokumentum áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy jobb irányba vigyük a dolgokat” – fogalmazott.

Takács

„érzelmekre ható, minden megalapozottságot nélkülöző mantranak”, nevezte, hogy a kormány büntetően állna hozzá az átalakításhoz.

Példaként az orvosok négyszerek fizetésemelését hozta fel, amely 14 hónapon belül a legnagyobb lesz a rendszerváltás óta. 

Példának a gyakorlott ápolók 600 ezres bérét, és a középkorú orvosok 37 százalékos emelését hangsúlyozta.  

Csató Gábor elmondta, hogy a

mentőszolgálat „félkatonai szervezetként” működik.

Hozzátette, a koncepció elkészítésekor elsősorban a betegek érdekét vették figyelembe, a dolgozók csak másodlagosak voltak. Kiemelte, ezek a szerződések, egyezségek és protokollok eddig is megvoltak már évek óta. Senki nem jelezte, hogy baja lenne velük - emelte ki a mentőszolgálat főigazgatója.  

Takács kérdésekre válaszolva elmondta:

„Folyamatosan volt az elmúlt időben olyan, hogy ez az utolsó csepp a pohárban, most aztán tömeges felmondás lesz. Úgy gondolom, a kollégák túlnyomó többsége, ha leül és megnézi, mik változtak a karrierjében az utóbbi 5-6 évben, nem fog olyan lépést hozni, ami ezt fenyegeti.”

Ettől függetlenül tisztában van azzal, hogy a hálapénz kivezetésével 5-10 százalék azoknak az orvosoknak a száma, akik elvesztették a motivációjukat, és elhagyták a szakmát.

Egy másik kérdésre azt válaszolta, nem meglepő módon, Brüsszelre mutatva, hogy az időpont tőlük függ, mikor tudnak velük megállapodni. Bár nincs szükségük az engedélyükre, de ez befolyásolja döntően az időpontot. A béremelésre ettől függetlenül nyáron sor fog kerülni, addigra a kormány is tud fedezetet biztosítani. 

A MOK-kal folytatják az egyeztetéseket, ahogy eddig is tették - fejtette ki a telex.hu összefoglalója szerint.

Fotó: Takács Péter Facebook-oldala