Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton eleinte még felhős idő várható, majd délutántól mindenhol jelentősen csökken a felhőzet. Keleten nagyobb, nyugaton kisebb eséllyel alakulhat ki zápor, hózápor.

Az északnyugati szél szinte országszerte viharos, helyenként erősen viharos lesz.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt: az erős széllökések veszélye miatt figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 Celsius- fok között valószínű. Késő estére -5 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet.

A meteorológusok veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztetnek:
  1. Szélvihar. Egyre nagyobb területen jelentősen erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Napközben az országban sok helyen lehet 70 km/h fölötti széllökés. Erősen viharos – 90-100 km/h-t meghaladó – szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben – főként a Bakonyban –, a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani. Az időjárási helyzetre való tekintettel akár a piros színű veszélyjelzést is kiadhatnak.
  2. Hófúvás. Síkvidéken a Nyírség, Hajdúság hófödte tájain a viharossá fokozódó szél a kialakult hóréteg átmeneti olvadása, kérgesedése ellenére is okozhat gyenge – esetleg közepes – hófúvást. A hegyek hóval borított részein erősebb hófúvásra is számítani kell.
  3. Zivatar. A záporos gócokat néhol – elsősorban északnyugaton – dörgés, villámlás is kísérheti.

Sokak szervezetét megterheli majd a mai időjárás

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint ma hidegfronti hatásra, viharos szélre számíthatunk, ami sokak szerveztét megterheli majd:

  • A frontérzékenyeknél görcsös fejfájás, migrén, izomgörcsök jelentkezhetnek.
  • A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel küzdők körében nagy eséllyel alakulhat ki vérnyomás-ingadozás, keringési zavar, rosszullét.
Az erősen szeles idő tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Alacsony lesz a hő- és a komfortérzetünk, nagy viszint a megfázás veszélye, emiatt tanácsos melegen, rétegesen öltözni.

Fákat csavarhat ki, tetőcserepeket sodorhat le a szélvihar

Szombaton még szórványosan számíthatunk havas esőre, záporokra, hózáporokra, kisebb havazásra, emiatt továbbra is számítani kell vizes, csúszós utakra, helyenként latyakos, hókásás, havas utakra is.

Az északi szél országszerte viharos, a Dunántúlon erősen viharos lesz, így nagy mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

A szélvihar fákat, ágakat törhet ki, tető cserepeket sodorhat le, ezért legyünk óvatosak, körültekintőek az utakon és parkoláskor is!

Illusztrációs fotó: Facebook/Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldala