2023.06.09., péntek - Félix
Budapest: 20o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Kardot rántott egy tüntető a debreceni akkugyár elleni tiltakozáson – videóval!

frisshirek.hu, 2023. február 04. - 19:35
Kardot rántott egy tüntető a debreceni akkugyár elleni tiltakozáson – videóval!

Ma is tiltakoztak Debrecenben a városba tervezett akkumulátorgyár ellen – az egyik tüntető még kardot is rántott.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ismét tüntettek Debrecenben a város közelében felépülő CATL akkumulátorgyár miatt, több százan gyűltek össze a debreceni Kossuth téren szombat délután

– írta meg a Debreciner élő közvetítése nyomán a Telex.

A portál beszámolója szerint az első felszólaló arról beszélt, hogy közérdek az akkumulátorgyár megszüntetése, és összefogásra van szükség, hogy ezt elérjék.

Megszűnt a politikusok iránti bizalmunk, úgy tűnik, hogy ki akarják húzni a földet a lábunk alól, pedig mi fizetjük őket.

– tette hozzá.

Az utána következő tüntető arra hegyezte ki a mondandóját, hogy az akkumulátorgyárban külföldi vendégmunkások – mongolok, thaiföldiek – dolgoznak majd, nem magyarok.

Ők elmehetnek majd innen, de a magyar itt marad, a magyar szenved majd a szennyezésről. A munkahelyek nem a magyar embernek készülnek, saját földjén éhen halhat a magyar.

– mondta, hozzátéve, hogy

az akkumulátorgyár elleni tiltakozás független a pártoktól.

A végén

elszavaltatta a tüntetőkkel a Nemzeti Dalt, miközben egy kardot lóbált a kezében.

A harmadik felszólaló egy pedagógus volt. Ő arról beszélt, hogy nem akarnak mást, csak tiszta vizet és levegőt, egészséges, boldog életet.

Most azért küzdünk, hogy megmentsük, amink még maradt. Addig megyünk ameddig csak kell

– jelentette ki.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu már beszámolt, egy hete is tüntettek a tervezett akkumulátorgyár ellen Debrecenben, korábban pedig botrányba fulladt a beruházásról szóló közmeghallgatás.

Az ellenzék népszavazást kezdeményezett a tavaly augusztusban bejelentett kínai akkumulátorgyár építése ellen.

A hvg.hu beszámolójában arra emlékeztetett, hogy a projektet azonnal kiemelt beruházásnak nyilvánította a kormány, így még kevésbé átlátható, hogy valójában milyen veszélyt, és környezetterhelést jelent az üzem.

Egy jogszabálytervezet szerint – amint azt a frisshirek.hu megírta – az ilyen beruházások nem kerülnének a területrendezési terv hatálya alá

A kormányhivatal honlapjáról gyorsan törölték is a tanulmányt, ami a debreceni akkumulátorgyár brutális vízfogyasztásáról szól.

Szijjártó Péter: aki az akkumulátorgyárak ellen küzd, az a környezetvédelem ellen küzd

Ezekért a beruházásokért hatalmas verseny van, mert ez lesz a jövő meghatározó iparága. Ahová ezek a beruházások települnek, ott lesz munkahely, ott lesz gazdasági növekedés

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról Facebook-videójában.

Amint azt a hvg.hu megírta, Szijjártó szerint

a magyar baloldal azért küzd, hogy ne Magyarországon, hanem például Németországban jöjjenek létre munkahelyek.

A nagy kínai akkumulátorgyártó vállalatok ugyanis elsősorban a német autógyárakat szolgálják ki.

A német autógyárak egy jelentős része meg már itt van Magyarországon. Ez nyilván nem esik egybe a német nemzetgazdasági érdekekkel

– mondta a miniszter, utalva rá, hogy külföldi érdekek állhatnak a tiltakozások mögött.

Ugyanakkor szerinte meg kell érteni a helyieket.

A tárcavezető arra emlékeztetett: a győri Audi-gyár építésénél, ha valaki tüsszentett egyet, rögtön azt gondolták, hogy a gyár építése miatti porszennyezés miatt van, viszont már minden győri büszke a létesítményre.

Most az elektromos autók akkumulátorainak gyártását úgy próbálják beállítani, mint valami titokzatos történetet, ami majd jön és akkor itt micsoda károkat okoz

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy most is működnek nagy akkugyárak Magyarországon és egyáltalán nem okoznak drámai hatásokat, környezetvédelmi problémákat, mint mondják.

Szerinte

aki az elektromos akkumulátorgyártás ellen küzd az a környezetvédelem ellen, és a nemzetgazdasági érdekek ellen küzd.

Illusztrációs fotó: Facebook/Kósa Lajos oldala