Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója felidézte: 1923 februárjában határozták el az alapítást, amikor a vallás- és közoktatásügyi minisztériumtól engedélyt kértek, illetve a makói képviselő-testület támogatását. A létrehozás gondolata a Makói Kereskedők Egyesületénél vetődött fel, vagyis száz évvel ezelőtt még nem duális képzésről beszéltünk, de a munkaerőpiac felől érkezett a szükséglet, hogy kereskedő szakembereket képezzenek - fejtette ki a főigazgató. 1923. február 12-én született meg a makói testület határozata, amiben támogatásukról biztosították őket, 1 millió korona segélyt adtak.

Az elmúlt száz évben rengeteg változás történt az iskolánál, változott az épület, az infrastruktúra, a szervezi felépítés, ugyanis volt technikum, középiskola, szakképző iskola, kibővült a kollégiummal, változtak a fenntartók és az igazgatók, akikből 12 volt. A legelső elnevezés Návay nevéhez kötődött, ezt 2008-ban kapta vissza az intézmény. 2015. óta, amióta a HSZC-hez tartozik, a létszám a háromszorosára nőtt, az oktatók száma a kétszeresére és új telephely létesült.

Méltó módon szeretnék megünnepelni a centenáriumot, számítanak az egykori keris diákokra is. Papós András, a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium igazgatója elárulta: a szokásosnál nagyobb évnyitót tartanak szeptember elsején, majd egy olyan bálat, amely nem kapcsolódik a szalagavatáshoz és ide várják a régi és mostani diákokat is. Egész tanévben szakmai rendezvényeket, konferenciákat terveznek, beszélgetéseket volt, ma már sikeres diákokkal, akik példaképek lehetnek a fiataloknak.

Szeretnék, ha az öregdiákok beszélnének arról, milyen volt az ő idejükben az intézmény és mit látnak most. A jelenlegi tanulóknak sport- és tanulmányi versenyeket, gyalogtúrákat szerveznek.

Nem csak a régi két szakmát oktatják, ma már kilenc ágazatban képeznek és projektfeladatokat, mestermunkákat készítenek a tanulók. Ezekhez próbálnak olyan feladatokat kitalálni az iskola vezetői, amik kapcsolódnak a jubileumhoz. Ezeken kívül lakatfal is tervben van, ahol mindenki elhelyezheti a saját kis emléktárgyát.

Fotó: a szerző felvétele