2023.03.31., péntek - Zalán
Budapest: 7o - 11o
Az ország 19 megyéjében

EU-Ukrajna csúcstalálkozóra érkeztek az Unió vezető tisztségviselői Kijevbe

frisshirek.hu, 2023. február 02. - 09:56
EU-Ukrajna csúcstalálkozóra érkeztek az Unió vezető tisztségviselői Kijevbe

Több mint egy tucat vezető európai uniós tisztségviselő érkezett csütörtökön az ukrán fővárosba, hogy az EU további katonai, pénzügyi és politikai támogatásáról egyeztessen a kijevi vezetéssel. Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök holnap találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az ukrán vezetést várhatóan szembesítik azzal, hogy miközben további katonai, pénzügyi és politikai támogatást ad az EU, Ukrajna gyors uniós csatlakozása nem lehetséges. Kijevnek további korrupcióellenes intézkedéseket kell hoznia, azonban ezek megvalósulása esetén sem kész az Unió egy háborúban álló országot soraiba fogadni.

A jelenleg zajló ukrajnai háború Európa legnagyobb fegyveres konfliktusa a II. világháború lezárása óta.

Nagyon erős jelzés, hogy Kijevben vagyunk a háború közepette. Jelzés az ukrán népnek. Jelzés Oroszországnak. Jelzés a világnak

– jelentette ki egy magas rangú uniós tisztviselő a France24.com tudósítása szerint.

Csütörtökön az Európai Bizottság vezető tisztségviselői az ukrán kormány tárgyaló delegációjával egyeztetnek, holnap pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel egy EU-Ukrajna csúcstalálkozón.

Ursula von der Leyen Kijevbe érkezését követően, Twitter üzenetben nyomatékosította, hogy az Európai Unió szilárdan áll Ukrajna mellett a kelet-európai ország háborús megpróbáltatásai közepette. Az unió célja a támogatás és az együttműködés további elmélyítése.

Az uniós delegáció érkezése időszakában sem szünetelnek a harcok Ukrajnában

Legkevesebb három ember veszítette életét a kelet-ukrajnai Kramatorszk belvárosában, miután egy rakéta csapódott be az egyik lakóépületbe. A támadás éjszaka történt Pavlo Kirilenko regionális kormányzó Telegramon közzétett tájékoztatása szerint. A helyi rendőrség arról számolt be, hogy 20 sebesültje is van a rakétatámadásnak.

Fotó: Euractiv.com