Az ukrán vezetést várhatóan szembesítik azzal, hogy miközben további katonai, pénzügyi és politikai támogatást ad az EU, Ukrajna gyors uniós csatlakozása nem lehetséges. Kijevnek további korrupcióellenes intézkedéseket kell hoznia, azonban ezek megvalósulása esetén sem kész az Unió egy háborúban álló országot soraiba fogadni.

A jelenleg zajló ukrajnai háború Európa legnagyobb fegyveres konfliktusa a II. világháború lezárása óta.

Nagyon erős jelzés, hogy Kijevben vagyunk a háború közepette. Jelzés az ukrán népnek. Jelzés Oroszországnak. Jelzés a világnak

– jelentette ki egy magas rangú uniós tisztviselő a France24.com tudósítása szerint.

Csütörtökön az Európai Bizottság vezető tisztségviselői az ukrán kormány tárgyaló delegációjával egyeztetnek, holnap pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel egy EU-Ukrajna csúcstalálkozón.

Ursula von der Leyen Kijevbe érkezését követően, Twitter üzenetben nyomatékosította, hogy az Európai Unió szilárdan áll Ukrajna mellett a kelet-európai ország háborús megpróbáltatásai közepette. Az unió célja a támogatás és az együttműködés további elmélyítése.

Good to be back in Kyiv, my 4th time since Russia‘s invasion.

This time, with my team of Commissioners.

We are here together to show that the EU stands by Ukraine as firmly as ever.

And to deepen further our support and cooperation. pic.twitter.com/zf8fvoNKnG

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 2, 2023

Az uniós delegáció érkezése időszakában sem szünetelnek a harcok Ukrajnában

Legkevesebb három ember veszítette életét a kelet-ukrajnai Kramatorszk belvárosában, miután egy rakéta csapódott be az egyik lakóépületbe. A támadás éjszaka történt Pavlo Kirilenko regionális kormányzó Telegramon közzétett tájékoztatása szerint. A helyi rendőrség arról számolt be, hogy 20 sebesültje is van a rakétatámadásnak.

Fotó: Euractiv.com