2023.06.07., szerda - Róbert
Budapest: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Kreml: a NATO teljes katonai infrastruktúrája Moszkva ellen dolgozik

frisshirek.hu, 2023. február 02. - 07:53
Kreml: a NATO teljes katonai infrastruktúrája Moszkva ellen dolgozik

Oroszország nem hunyhat szemet afelett, hogy a NATO teljes infrastruktúrája ellene dolgozik - jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Látjuk, hogy a NATO teljes katonai infrastruktúrája az Oroszországi Föderáció ellen, az ukrán rezsim javára dolgozik, beleértve a hírszerzést, a műholdakat és repülőgépeket is. Mindez ellenséges környezetet teremt számunkra, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül – hangoztatta Peszkov az MTI híradása szerint. 

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a megnövelt hatósugarú amerikai rakéták Ukrajnába szállításáról meghozandó esetleges döntés "egyenesen vezet a feszültség és az eszkaláció szintjének növekedéséhez".

Több erőfeszítést kell majd tennünk, de ez nem fogja megváltoztatni az események menetét. A különleges hadművelet folytatódik majd - mondta.

Egyelőre nincs napirenden egy orosz-amerikai elnöki találkozó

Dmitrij Peszkov szerint ilyen hírek közepette egyelőre nem terveznek orosz-amerikai elnöki tárgyalásokat. Oroszország fő célja az államfő által meghatározott feladatok teljesítése.

A Leopard és az Abrams harckocsik kézre kerítéséért, illetve megsemmisítéséért orosz regionális és üzleti vezetők által kitűzött pénzjutalommal kapcsolatban azt mondta, ezek a felhívások azt szolgálják, hogy mindenki a legjobb képességei szerint járuljon hozzá a katonai célok eléréséhez és mindez ismételten az egységet bizonyítja.

Ami ezeket a páncélosokat illeti, fel fogják gyújtani őket, annál is inkább, ha ilyen ösztönzők vannak. Azt hiszem, ettől még több vállalkozó lesz - nyilatkozott.

Az orosz külügyi szóvivő a konfliktus lehetséges eszkalációjára figyelmeztetett, majd köszönetet mondott Észak-Koreának

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtóértekezletén abszurdnak minősítette, hogy Emmanuel Macron francia elnök lehetségesnek nevezte Ukrajna vadászrepülőgépekkel történő felszerelését anélkül, hogy ez a lépés ne vezessen a konfliktus eszkalációjához Ukrajnában. Köszönetet mondott Észak-Koreának, amiért az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban támogatását fejezte ki Moszkvának.

Ukrajna háborús bűncselekményeket is elkövet

A Human Rights Watch jogvédő szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban, amely megállapította, hogy az ukrán hadsereg az ottawai egyezmény által tiltott taposóaknákat alkalmazott, megjegyezte: a nyugati civil szervezetek vonakodva szokták megerősíteni, hogy az ukrán fél háborús bűncselekményeket is elkövet. Emlékeztetett rá, hogy az orosz diplomácia a problémát korábban már az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte.

Indokoltak a Metával szemben bevezetett korlátozó intézkedések

A szóvivő szerint a Meta amerikai technológiai óriáscég döntése, melynek értelmében az Azov ukrán fegyveres szervezetet levette az általa veszélyesnek minősített szervezetek listájáról, alátámasztja a vállalattal szemben bevezetett orosz korlátozó intézkedések indokoltságát. Zaharova szerint a "neonácizmus, valamint a nemzeti és etnikai gyűlölet" eszméit terjesztő szervezet így lehetőséget kapott az erőszak nyílt propagálására.

A szóvivő ismételten arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nem fogja válasz nélkül hagyni, ha a nyugati országok megpróbálják elkobozni és Ukrajna rendelkezésére bocsátani az orosz kintlévőségeket. Jogsértőnek minősítette az Egyesült Államok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy harmadik országokat eltántorítson az Oroszországgal való együttműködéstől.

Moszkva tovább építi kapcsolatait az afrikai kontinensen

Leszögezte, hogy Moszkvát nem érdekli Párizs véleménye Oroszország és az afrikai kontinens viszonyáról. Ezzel a kijelentésével arra reagált, hogy a francia elnök aggodalmának adott hangot Moszkva és az afrikai országok diplomáciai és katonai kapcsolatainak bővülése miatt. A szóvivő hangoztatta, hogy ezekben az államokban Moszkva mindig a szuverén és független partnereket látta, szemben a francia gyarmattartói megközelítéssel.
Ha ők szükségesnek ítélik a kapcsolataik fejlesztését Oroszországgal, akkor ahhoz Macronnak, az Élysée-palotának és Franciaországnak nincsen semmi köze" – jelentette ki Marija Zaharova.

Fotó: Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, Euronews.