Szokásos adok-kapokkal kezdődött a szolnoki közgyűlés február 2-án, amikor az ellenzéki képviselők nevében beterjesztett sürgősségi indítványról vitatkoztak az első napirendi pontban. Az ellenzéki képviselők eredetileg azt akarták megelőzni, hogy

Szolnokon akkumulátorgyár létesüljön.
Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az akkumulátoriparhoz kapcsolódó, szolnoki beruházási szándék visszautasítását kezdeményezi.

- fogalmazta meg a Dr. Füle István által ellenjegyzett indítvány, és arra kérte volna fel a polgármestert, hogy

a jövőbeni befektetési tárgyalásokon a szolnokiak egészségének és környezetének megóvása érdekében a fenti álláspontot képviselje.

Szalay Ferenc polgármester azonban felháborodott a kezdeményezésen, mondván honnan tudják az ellenzékiek, hogy ők mégis kikkel, miről tárgyal, majd azt is kikérte magának, hogy őt fel kellene szólítani arra, hogy tájékoztassa az ellenzéki képviselőket és a szolnoki polgárokat, hiszen azt mindig megteszi, amikor eljön az idő.

Dr. Füle István ugyanis arra hivatkozott, hogy az utóbbi időben több miniszterrel és a miniszterelnökkel is tárgyalt valamint kínaiakkal is a város polgármestere, amelyet Borda Zoltán civil önkormányzati képviselő is felvetett a Facebook-oldalán.

Annyi igazságtartalma van a feltételezéseiknek, mint hogy Szijjártó Szolnokon járt

- jelentette ki a polgármester, Szijjártó Péterrel ugyanis legutóbb Budapesten tárgyalt az ipari park további bővítéséről. Orbán Viktorral pedig a közösségi közlekedés esetleges államosításáról és további, az önkormányzatoknak szóló energetikai támogatásokról egyeztetett Szalay Ferenc elmondása szerint.

A közgyűlésben szépen megmutatkozott az is, hogy a valaha ellenzéki szavazók által mandátumot nyert képviselők miként árulták el szavazóikat. Bóka Éva környezetvédelmi szakértőként fejtegette, hogy az akkumulátorgyártás nem feltétlenül szennyezőbb, mint egy ház kifestése. Ligeti József pedig arról értekezett, hogy az akkumulátorgyárak által felhasznált víz tisztábban kerül ki a gyárból, mint hogy oda valaha bejutott.

A fideszes politikusok hergelésnek és hisztériakeltésnek minősítették az indítványt.

Molnár Iván képviselő feltette a lényegretörő kérdést is:

meg vagyok döbbenve, mégis mi a kártékony akkumulátorgyárban?

A kormánypárti politikusok rendre azzal érveltek, hogy a CATL Türingiában épp a napokban adta át akkumulátorgyárát - amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk -, és ott a Zöldek is "örültek neki". Arról azonban nem esett szó, hogy az adott telep messze kisebb kapacitással nyit majd meg. Sőt a polgármester egyszer azt is kifejtette, hogy az akkumulátorgyár inkább zöld beruházás, hiszen a fenntartható közlekedéshez gyártanak ott alkatrészeket.

Szalay Ferenc kijelentette, hogy feltételezésekre nem hajlandó reagálni,

és egyértelmű cáfolat nem hangzott el azzal kapcsolatban, hogy volnának-e tervek esetlegesen akkumulátorgyár Szolnokra telepítésének. De a város polgárai nem sok jóra számíthatnak, mert a fideszes képviselők semmi kivetnivalót nem találtak elméletben az akkumulátorgyár építésében. Biztosak abban, hogy a hatályos jogszabályok kellő védelmet jelentenek környezetünk és egészségünk számára, és a városvezetése csak olyan vállalkozót engedne beruházni itt, aki azokat be is tartja.

Az esetleges munkaerőhiánnyal kapcsolatban pedig jött egy kis migránsozás. Hogyha az ellenzékiek le akarnák bontani a kerítést, akkor most miért kifogásolják, hogy a magyar kormány javarészt külföldi munkavállalók munkahelyteremtéséhez nyújt súlyos milliárdokat. Persze Szalay Ferenc elkötelezte magát, hogy a tárgyalások alkalmával megtenne és megtesz mindent azért, hogy helyiek dolgozhassanak minden szolnoki munkahelyen.

A beterjesztő Füle István annyit módosított volna az előterjesztésén, hogy tárgyalni tárgyalhasson a város polgármestere akkumulátorgyár telepítéséről, de csak úgy, hogy arról folyamatosan tájékoztatja a város nyilvánosságát.

Végül a képviselőtestület 4 igen, 11 nem és 1 tartózkodás mellett nem fogadta el a sürgősségi indítványt.

A következő napirendi pontban szintén érzékeny kérdés került a közgyűlés asztalára, a szolnoki víz- és csatornaművek sorsa. A város vezetése ezt nagylelkűen most felajánlotta az államnak, az ellenzékiek határozott tiltakozása ellenére, ahogy azt Füle István a Facebook-oldalán is előre leszögezte. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón a vízi közmű átadásával kapcsolatban Tóth Áron, az LMP megyei politikusa elmondta, hogy

Szalay Ferenc rendszeresen asszisztál ahhoz, hogy az önkormányzatiságot hazánkban, így Szolnokon is, kiüresítsék, és lassan a város polgármestere nem lesz más, csak egy gondnok, mert egyre kevesebb kérdésben és források fölött hozhat döntést. Miközben azt sem tudni, hogy ez szolgálja-e a szolnokiak érdekét, mert ki tudja, hogy ha az állam átveszi a VCSM Zrt.-t kellően foglalkozik-e pl. a karbantartással.

A képet a szerző készítette.