Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már folyik annak a szabályozásnak a felülvizsgálata, amely ideiglenesen megtiltotta a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását

– közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Energiaügyi Minisztérium.

A témával következő ülésén foglalkozik majd az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs.

A tárca kommunikációs főosztálya által jegyzett közleményben hozzátették, hogy a korlátozás a háztartási erőművek telepítésére és csatlakoztatására nem vonatkozik.

Mint írták,

a hazai napenergia-termelés növelése változatlan cél, ugyanakkor az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években soha nem látott mértékben növekedett a napenergia hazai hasznosítása, ezért a villamosenergia-hálózat gyorsabb ütemű fejlesztése vált szükségessé.

A hazai beépített napelemes kapacitások 2022 végére meghaladták a 4000 megawattot. A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos vállalás így jóval korábban, akár már néhány éven belül teljesülhet.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a kormánynak már idén március 31-éig, de legkésőbb jövő év végére fel kellene oldania a napelemstopot ahhoz, hogy kézhez kapja a helyreállítási alap vissza nem térítendő támogatáscsomagját, 2320 milliárd forintot. 

Illusztrációs fotó: Pixabay