Nem ez az első eset, hogy segíti a város önkormányzata a kórházat és annak dolgozóit. 2022-ben a megyeszékhely többek között öt elektromos autóval támogatta a kórházat, ezzel egy időben akkor 20 millió forintot tett félre, öt önkormányzati tulajdonú lakás felújítására. A lakásokat és az elektromos autókat a Zalaegerszegre költöző orvosoknak, szakembereknek ajánlotta fel a polgármester, de adományokkal és jótékonysági programokkal is segítette a kórház működését.

Az elektromos autók beszerzését az akkor még Palkovics professzorhoz köthető Innovációs és Technológiai Minisztérium 68 millió forintos támogatásával oldotta meg az önkormányzat.

A város azért is tartotta fontosnak a kórház támogatását, mert érezhetően fel kellett tölteni az orvoslétszámot a megyeszékhelyen. Ennek több oka volt, nem csak az elvándorlás külföldre és a jobban fizető magánszférába, az elidősödés is szerepet játszott.

Mint ismeretes megtörtént az is, hogy a traumatológiai osztályon 2021 júniusában hét orvos bérproblémákra hivatkozva felmondott. Többségük később a magánegészségügyben helyezkedett el.

Azóta biztatóbb a helyzet, több új orvos és rezidens érkezett a megyeszékhelyre, erről a kórház főigazgatója Dr. Med. Habil Gasztonyi Beáta PhD, 2022. november másodikán így fogalmazott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Facebook-oldalán:

"Végre kimondhatjuk, hogy nem csak lesz, hanem van új orvosgeneráció a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. 2020 előtt évente a 10 főt sem érte el a hozzánk érkező fiatal orvosok száma, de megfordult a tendencia és folyamatos emelkedést tapasztalunk. Tavaly november óta 25 rezidenst állt munkába..

Bármely perspektívából vizsgáljuk, sokszínű a csapat. 14 szakterületet céloztak meg, köztük olyanokat, ahonnan régóta hiányzott az utánpótlás. Vannak pályakezdők, akad, aki más kórházból igazolt át, és olyan is, aki néhány év kitérő után döntött úgy, hogy visszatér az orvosláshoz.
Földrajzilag is egyre nagyobb kört rajzolhatunk, ha azt vizsgáljuk, honnan származnak a rezidensek. Nem ritka, hogy az ország túlsó feléről találtak ránk, míg mások külhoni magyarok, vagy épp olyan külföldiek, akik itt végezték el az orvosi egyetemet és most nagy szorgalommal tanulják a magyar nyelvet, hogy szakvizsgájukat már így teljesítsék."
A napokban aláírt együttműködési megállapodás a város és a kórház között, most a 175 éves jubileumhoz kötődik szorosan.
Fotók és forrás: Zala Megyei Szent Rafael Kórház