A Politico cikke hosszú cikkben elemezte Orbán Viktor miniszterelnök viszonyát Ukrajnához és legfőképpen Oroszországhoz. Az írás felidézi a diplomáciai botrányt kavart háttérbeszélgetését is a Karmelita kolostorban, amelyen Ukrajnát Afganisztánhoz és „senki földjéhez” hasonlította. A kijelentés miatt Kijev bekérette az ukrajnai magyar nagykövetet és hivatalosan is tiltakozott a „becsmérlő szavak ellen”.igyekszik megértetni az olvasóival az Orbán-jelenség okát, amit Európa-szerte egyre nehezebben viselnek el.

Ezzel kapcsolatban kérdezték az amerikai nagykövetet, aki ennyit mondott:

A magyar kormány politikusai gyakran beszélnek a béke előmozdításától, de – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja. Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni”.
"Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá"

– jelentette ki Szijjártó Péter az atv.hu kérdésére, mégis mi a véleménye az amerikai nagykövet, David Pressman nyilatkozatáról, amelyben a nagykövet a Politicónak azt mondta, hogy a magyar kormány tagjai a Vlagyimir Putyin által képviselt nézeteket visszhangozzák.

Sőt mindezt Szijjártó egy fenyegetéssel is megtoldotta, miszerint,

ha Pressman továbbra is minősítgeti a kormány tevékenységét, „akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon”.

Pressman gyorsan válaszolt, Twitteren:

„Teljes tisztelettel, de nem tekintjük magyar belpolitikai folyamatnak azt, hogy Oroszország egyoldalúan készül átrajzolni Európa határait”.

A hvg.hu összefoglaló írása szerint David Pressman már megjelenése előtt is szálka volt a kormány szemében, hiszen indításként a The New York Timesnak kifejtette:

miután Budapestre érkezett, mindenki azt várta tőle, hogy az Orbánék számára kedves kultúrharcos témákban fog megnyilvánulni, ám ő minden ilyen kísérletet félbeszakít és közli, hogy nem a genderkérdésről, hanem Putyinról akar beszélni, ami láthatóan nem esik jól Szijjártó Péternek és vélhetően magának Orbán Viktornak sem.

Respectfully, we do not consider Russia’s attempt to unilaterally redraw the borders of Europe as just a “domestic political development in Hungary.” pic.twitter.com/UWCtFhc4Dl

— Ambassador David Pressman (@USAmbHungary) February 2, 2023

Fotó: David Pressman twitter