„Brüsszel elhibázott bevándorlás politikáját”, a nemzetközi embercsempész szervezetek gátlástalan jelenlétét és a „Soros-hálózatot” okolja a 2016-ban a rendőri bántalmazás és visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt fiatal szíriai menekült halála miatt a Belügyminisztérium.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön megerősítette, írta meg a Magyar Helsinki Bizottság:

a magyar hatóságok a felelősek a 22 éves szíria fiatal haláláért.

Bár a történet 2016-os, de foglaljuk össze az előzményeket a 24.hu segítségével.

2016. június 1-jén a fiatal férfi a testvérével, unokatestvérével (és egy iraki háromgyerekes családdal) a folyón keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra. Partra érkezésükkor a rendőrök kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt vetettek be ellenük és kövekkel dobálták őket. Ezután Go back to Serbia! felszólításokkal visszakényszerítették őket a folyóba. A férfi megsérült, majd a Tiszába fulladt, testvére és unokatestvére visszajutott a Tisza szerb oldalára.

Az, hogy a Magyarország elleni ügyet kezdeményező Soros-hálózat épp egy magyarországi haláleset kapcsán támad, nem más, mint egy újabb, hazánk és a magyar határvédelem elleni nyomásgyakorlás és lejáratási kísérlet

– írja a lap a belügyi tárca közleménye alapján. 

A strasbourgi bíróság kimondta:

a magyar hatóságok nem tettek semmit azért, hogy megvédjék egy egyértelműen veszélyben lévő ember életét, nem működtettek megfelelő mentési rendszert egy ismerten veszélyes folyószakaszon, ahol tudták, hogy gyakran kísérelnek meg menekülők átkelni, és a konkrét esetben sem tettek meg minden elvárhatót a bajba került férfi kimentése érdekében.

A Belügyminisztérium persze tagad, hivatkozik a rendőrségi vizsgálatra, minden vádat számtalanszor visszautasított. Ők még mindig hangoztatják, hogy a boncolás során az orvosszakértő kétséget kizáróan megállapította: a halál oka vízbefulladás, a holttesten külsérelmi nyom, bántalmazásra, külső behatásra utaló elváltozás nincs, „bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel”.

A tárca egyben azt is közölte, hogy

Magyarország várhatóan fellebbez az ítélet ellen.

Mi a helyzet most?

A szerb-magyar határkerítésen vagy a folyón történő életveszélyes átkelést menekültek tízezrei kísérlik meg évente.
Sokan számolnak be erőszakról, megalázásról, amelyet a magyar hatóságok követtek el a menekültekkel szemben. A cél az lehet, hogy elriasszák a külföldieket a kerítés újabb megmászásától, a határ szabálytalan átlépésétől. Ugyanakkor látszik, hogy ez nem működik, mert az átlépési kísérletek száma nem csökken, csak az emberi sérülésben fizetett ár nő egyre.
Amióta a magyar kormány 2020-ban bevezette az úgynevezett követségi rendszert, a Magyarországra történő törvényes belépés gyakorlatilag ellehetetlenült minden menekült számára, aki nem Ukrajnából érkezik. Azóta csak az juthat menedékjoghoz itthon, aki előtte szándéknyilatkozatot nyújt be a belgrádi vagy kijevi magyar nagykövetségen. Ezek nagy részét már be sem fogadják, vagy egy kilátástalan várólistára helyezik – kizárva bármilyen legális alternatívát az életveszélyes és a magyar hatóságok által illegálisnak bélyegzett határátkelésre - írja a bizottság Facebook-oldalán.
Fotó: Magyar Helsinki Bizottság Facebook-oldala