Február 1-e éjjelére közzétették a kormánytagok és az országgyűlési képviselők a vagyonnyilatkozataikat, amelyek a tavaly november 1-ei állapotokat tükrözik. Saját anyagi helyzetükön túl családjuk vagyonáról és annak változásairól is be kellett számolniuk. Az rtl.hu a Telex cikkét szemlézve megírta a figyelemre érdemesebb tételeket.

Orbán Viktor háromszoros minőségben is nyilatkozatot tett mint miniszterelnök, pártelnök és országgyűlési képviselő:

  • 13 997 000 forint összegyűjtött vagyona van a feleségével közös számlán,
  • osztozik egy 2002-ben vásárolt, Budapest XII. kerületében lévő 233 négyzetméteres családi házon, illetve a hozzá tartozó 1544 négyzetméteres telek javarésze
  • a felcsúti 63 négyzetméteres kedves kis felújított parasztházat továbbra is birtokolja, amelyhez 2079 négyzetméteres telek jár,
De kiderült az is, hogy a magyar miniszterelnöknek nincs se saját motorja, autója, hajója, repülője, műgyűjteménye, földje, részvényei és kötvényei. Pénzt sem perselyben, sem magántőkealapban nem tart, de nem is adósa senkinek.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felerészben tulajdonol két II. kerületi (egy 120 és egy 42 négyzetméteres) lakást, és haszonélvezője egy balatonfenyvesi nyaralónak. Van pár antik családi bútora és 8 millió forintja otthon készpénzben.
  • Rogán Antalnál vastagabban fogott a ceruza. 245 millió forint megtakarítás (igaz, májusban még ez 616 millió volt). A propagandaminiszter a Mobilsign nevű, elektronikusaláírás-hitelesítő cég havi 24 milliót juttatott a részére tavaly a találmánya hasznosítási díjaként.
  • Szalay-Bobrovnicky Kristóf honvédelmi miniszternek szintén apadtak a forrásai, a májusi 1,1 milliárdos megtakarítása 774 millióra csökkent. Négy cégben van érdekeltsége, továbbá eladta 12 éves Lexusát, jelenleg (hivatalosan) nincs autója.
  • Szijjártó Péter külügyminiszter háztartása azonban gyarapodott, a 13,5 millióról 27,5 millióra emelkedett a bankszámlája tartalma, bár a szüleinek szóló 30 milliós tartozását továbbra sem rendezte. Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, a Széchenyi István Egyetem alapítványi kuratóriumi tagságáért 1 és 5 millió forint közötti összeget kap június óta.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter budai és karcagi ingatlanja van, de feltűnt egy 200 négyzetméteres, úszómedencés gyenesdiási ház 50 százalékos tulajdonrésze is, amelynek értéke rejtély egyelőre.
  • Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek hiába van 3 millió forintja készpénzben, 25 milliós banki tartozással küzd a másik oldalon. Megjelent azonban egy 83 négyzetméteres ház a vagyonelemei között, a Nemzeti Közszolgálati Egyetementől pedig havi fél- és egymillió forint közötti fizetésre tarthat számot óraadó tudományos főmunkatársként.
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter állampapírban őriz 90 millió forintot, a Mol felügyelő bizottsági tagságával pedig 1-5 millió forint közti juttatásban részesül, továbbá egy II. kerületi és XII. kerületi lakása is van.
  • Lázár János építési és közlekedési miniszter terebélyesedett mint földbirtokos, 39 külön jegyzésű földje van, amelyekből havonta 1-5 millió forintnyi bérleti díjat szed be. 20 millió forintja van készpénzben (a májusi 18 millió után), a bankszámláján pedig 8 millió pihen. Ugyanakkor lett egy 55 milliós tartozása most.
  • Varga Judit igazságügyi miniszter férjével közösen birtokolja két házát, Balatonhenyén és a XII. kerületben, amelyet részben hitelből, részben CSOK-ból vásároltak. Még tartoznak 93 millióval a banknak, de van egy mesterhegedűje és egy Yamaha pianínója a miniszterasszonynak még pluszban.
  • Gulyás Gergely kancelláriaminiszter továbbra is birtokolja két újbudai lakását, autója viszont nincs. A nehéz év ellenére ő is gyarapítani tudta félretett pénzét, a 8,5 millió után most 13,5 milliója parkol a bankban.
  • Csák János kulturális és innovációs miniszter 71 milliója van állampapírban, 90 millió alapkezelőnél, további 18 milliót bankszámlán tart. 2016-ban vásárolt egy Toyota Aurist.
  • A vagyonnyilatkozók között debütáló új miniszter, Lantos Csaba az energetikai tárca élén máris többmilliárdos vagyonról számolt be, amelyet főként értékpapírokban tart, vannak ingatlan és ingó vagyonelemei és sokmilliós egyéb havi juttatása.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán