Egy év telt el azóta, hogy a PSZ-PDSZ közös sztrájkbizottsága az eredménytelen sztrájktárgyalások miatt figyelmeztető sztrájkot, majd határozatlan idejű sztrájkot hirdetett. Több ezer akció zajlott az országban: sztrájk, polgári engedetlenség, élőlánc, tüntetés. Több tízezer tanár, diák, szülő küzdött egy jobb oktatásért, a gyermekeink jövőjéért - áll a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közösségi oldalán található keddi bejegyzésben.

Egy év elteltével sem teljesültek a követeléseink, ezért a szakszervezetek sztrájkhetet jelentettek be, ennek utolsó napjára pedig a

SZOLIDARITÁS NAPJÁT.

A ma iskolája a jövőt tanítja.
De milyen jövője lesz a gyerekeknek tudás nélkül? És milyen jövőnk lesz nekünk ebben az országban, amikor majd a mostani korosztály dönt rólunk?

- teszi fel a máig megválaszolatlan kérdést a PSZ. 12 hónappal ezelőtt írták először le, hogy baj van. Azóta számos helyi és országos szervezet fogalmazta meg ugyanazokat a problémákat. Azóta sürgetik az ország számtalan pontján, számos megmozdulásán, időközben 9 pontba összesűrítve a változásokat az oktatás területén. Országszerte csatlakoztak iskolák, pedagógusok, sőt Pécsett még a Vasas Szakszervezete is. 

A fehérvári pedagógusok sem adták fel. A Hétvezér Általános Iskola pedagógusai is sztrájkoltak kedden egy jobb oktatásért. Nyilatkozatukba elmondták:

elkeseredve látjuk, hogy máig nem történt előrelépés. Felemeljük szavunkat egy működésképtelen, sikertelen rendszer megjavításáért egy működőképes, sikeres jövő érdekében

- olvasható a Tanítanék posztjában.

A Szolidaritás Napjának délutánjára a PSZ Tatán a Kossuth térre hívta azokat a pedagógusokat, szülőket, diákokat, mindenkit, akik fontosnak tartják az oktatás rendbetételét gyermekeink, a haza érdekében. Arra kérnek mindenkit, hogy legyenek egymással továbbra is szolidárisak. A rendezvényen felszólalnak: Balogh Ákos, a tatai Kőkúti Általános Iskola tanára, Jenei András, a PSZ Komárom-Esztergom Megye Szervezetének elnökhelyettese és az Egyéges Diákfront Tata képviselői. 

Emellett 16 órától a Tanítanék Facebook oldalán a Civil Közoktatási Platform szervezett közös gondolkozást "Együttműködő közoktatás- együttműködő társadalom" címmel.
Minőségi közoktatás nem létezhet szereplőinek megfelelő együttműködése nélkül. A rövid előadásokkal felvezetett műhelymunka során a résztvevők az iskolákban, óvodákban megvalósítható együttműködési, érdekérvényesítési lehetőségekről gondolkodnak. Tenni akaró pedagógusok, diákok és szülők ülnek közös asztalhoz, hogy a célokról, szervezeti keretekről, együttműködési formákról beszélgessenek, hogy saját intézményeikben elindulhassanak vagy folytathassák ezt az utat. Az együttgondolkodást a lehetőségeket bemutató írásos útmutató segíti. A beszélgetések eredményéről összefoglaló készül
- olvasható CKP leírása az eseményről. Az érdeklődők élővideós közvetítésükhöz is csatlakozni tudnak itt. 
Fotó: Tanítanék Fb-oldala