Miután a múlt héten döntés született német és amerikai gyártmányú nehéz tankok Ukrajnába küldéséről, az ukrán vezetés bejelentette igényét negyedik generációs nyugati vadászgépekre is – közölte Olekszij Reznyikov, az ukrán védelmi tárca vezetője pénteken.

Joe Biden amerikai elnök tegnap kizárta annak lehetőségét, hogy F-16-os vadászgépeket bocsássanak az ukrán haderő rendelkezésére. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor mutat hajlandóságot a kijevi kérésének teljesítésére. Emmanuel Macron francia elnök hollandiai látogatása során, tegnap Hágában újságírók előtt kijelentette, „definíció szerint semmi nincs kizárva” az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség vonatkozásában.

Macron ugyanakkor számos kritériumot határozott meg, melyeknek Ukrajnának meg kell felelnie bármilyen döntés meghozatala előtt. Ezek között kiemelt fontosságú lenne, hogy Ukrajna kötelezettséget vállaljon arra, hogy a beszerzett vadászgépeket nem a konfliktus további eszkalálására használja fel. Ez a gyakorlatban annyit jelentene, hogy védelmi képességei erősítésére használná csupán a harci gépeket az ukrán haderő, s nem támadna velük oroszországi célpontokat. Párizs számára fontos az is, hogy a fegyverszállítások nem gyengíthetik a francia fegyveres erők jövőbeni képességeit - írja a France24.com. 

Fotó: Dassault Rafale francia vadászrepülőgép, Wikipedia.