Most rajtad múlik Göd jövője

- ezzel a felütéssel kezdte bejegyzését Balogh Csaba, Göd polgármestere, amelyben a tervezett gödi akkumulátorgyárról tartandó, január 31-i közmeghallgatásra mozgósítja a polgárokat. A toborzásban nincs egyedül, segítségére siet kollégája és szomszédja, Juhász Béla, Sződliget polgármestere is, aki a sződligeti erdők védelme érdekében buzdítja részvételre a helyieket.

Az Index még január közepén foglalta össze, mit érdemes tudni a Pest megyei újabb akkumulátorgyár beruházásáról. A Samsung tervei szerint a már meglévő két gödi létesítmény mellett egy újabb akkumulátorgyárat építtetne, amely kifejezetten a debreceni BMW-t segítené, nem kizárt, hogy vegyesvállalatként - írta akkor a portál. A villanyautosok.hu oldal a beruházásról dél-koreai sajtó értesülésekre hivatkozva azt írta meg, hogy

a debreceni BMW gyár akkupakk összeszerelő üzemmel szeretné bővíteni részlegét, amelyhez az új gödi létesítmény szállítana cellákat.
300 milliárd forintot ölelne fel az új gyár építése.

A BMW és a Samsung vezetése állítólag a Las Vegas CES kiállításon egyeztettek erről még december közepén. Az impozáns, munkahelyteremtő beruházás azonban nem épp "termékeny talajba hullik". Hazánkban egymás után két viharos közmeghallgatást is tartottak tervezendő akkumulátorgyárakról Debrecenben és Komáromban. Az előbbi tettlegességbe is fajult. (A közmeghallgatásokról a frisshirek.hu-n beszámolóinkat itt és itt olvashatja.)

Odáig jutottunk, hogy akkumulátorgyár ügyben még fideszes polgármester is inkább kritikus hangot üt meg.

Fót első embere például perre menne egy tervezett veszélyesanyag-raktár miatt. De Szombathely polgármestere is kijelentette, hogy oda nem települhet ilyen létesítmény, és az LMP - amely párt országos népszavazást is kezdeményezne az ügyben - már előre felkérte Szalay Ferencet, Szolnok vezetőjét, hogy ő is álljon ellent ilyen beruházásoknak.

A kormányzati narratíva azonban nem enged. Lánczi Tamás, kormányközeli politológus elég keményen osztotta ki azokat, akik elleneznék az akkumulátorgyártást:

nem ideológiai küzdelem ez, semmi köze ahhoz, hogy valaki zöldpárti-e vagy sem, egyszerűen a nemzetgazdasági érdekekkel szembe mennek azok, akik el akarják lehetetleníteni az akkugyárak hazai létesítését

- jelentette ki a Kossuth Rádióban, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Visszatérve Gödre, Balogh Csaba ezt másként látja. A település polgármestere szerint a beruházás csak negatívumokat hozhat:

zaj, kamionok, csatornák túlterheltsége, félelem a veszélyes anyagoktól.
Valamint az igazságtalanság, hogy a Samsungot milliárdos támogatásokkal segíti a kormány, hogy aztán az ideiglenes vendégmunkások kihasználásával kiszívhassák a profitot a mi földjeink kárára, miközben a magyar polgárok megélhetési válsággal küzdenek

- sorolta az ellenérveket a városvezető. A gödi közmeghallgatásra kedden délután kerül sor a városban, amelyről a frisshirek.hu is személyesen jelentkezik majd be.

A kiemelt kép forrása: Göd-Ért Egyesület Facebook-oldala, a képen a meglévő Samsung gyár látható.