Vlagyimir Putyin rakétacsapással fenyegette meg őt egy rendkívüli telefonhívás során az ukrajnai orosz inváziót megelőzően. A Kreml vezetője kiemelte, hogy ez mindössze egy percbe telne – mesélte el Boris Johnson az új dokumentumfilmben.

Az orosz elnök megjegyzése azután hangzott el, hogy 2022 februárjában egy igen hosszú telefonbeszélgetés során Johnson arra figyelmeztette Putyint, hogy Ukrajna megtámadása teljes katasztrófához vezetne - írja a BBC. 

Johnson felhívta az orosz vezető figyelmét, hogy egy ukrajnai invázió nyugati szankciókhoz és további NATO kontingensek telepítéséhez vezetne Oroszország határainál. Azzal is megpróbálta elejét venni az orosz katonai akciónak, hogy közölte Putyinnal, Ukrajna belátható időn belül nem fog csatlakozni a NATO-hoz.

A beszélgetés egy pillanatában az orosz elnök megfenyegetett. Azt mondta: 'Boris, nem akarlak bántani, de egy rakétával csak egy percbe telne', valami ilyesmi hangzott el Putyin részéről

- mesélte Johnson.

A nagyon nyugodt hangnemből, amit felvett, a távolságtartó légkörből, ami érződött rajta, úgy gondolom, hogy csak játszott velem, miközben tárgyalásokra akartam bírni

- mondta a korábbi brit miniszterelnök.

Putyin elnök nagyon bizalmas hangnemet ütött meg a rendkívüli beszélgetés során

– tette hozzá Johnson.

Nem tudhatjuk, hogy Putyin fenyegetése valódi volt-e, ugyanakkor tekintettel az Egyesült Királyságot ért korábbi orosz támadásokra - legutóbb Salisburyben 2018-ban -, az orosz vezető bármilyen fenyegetését, még ha könnyed stílusban hangzott is el, a regnáló brit miniszterelnöknek komolyan kellett vennie - teszi hozzá a BBC

Kilenc nappal később, február 11-én Ben Wallace brit védelmi miniszter Moszkvába repült, hogy személyesen egyeztessen orosz kollégájával, Szergej Sojguval.

Az orosz fővárosban biztosítottak arról, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát, ugyanakkor mindkét fél tisztában volt azzal, hogy ez hazugság

– mondta el Wallace a BBC dokumentumfilmjében.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök a megbeszélés lezárultát követően annyit mondott Wallace-nek: "soha többé nem fognak megalázni minket".

Kevesebb mint két héttel ezt követően, február 24-én megindult az általános orosz támadás Ukrajna ellen.

A részleteket a BBC Putyin a Nyugattal szemben című dokumentumfilmje tárja fel, mely az orosz elnök a világ vezetőivel folytatott interakcióit vizsgálja.

Kijev, 2022. június 17.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Boris Johnson brit miniszterelnök gyertyát gyújt a kijevi Szent Mihajlovszkij-székesegyházban 2022. június 17-én. Johnson nagyszabású katonai kiképzési programot ajánlott fel a támadó orosz erők ellen védekező ukrán hadseregnek.
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat