Ahogy arról a frisshirek.hu-n már beszámoltunk, komoly port kavart Orbán Viktor a The American Conservative magazin által szemlézett háttérbeszélgetése, amelyen egy csütörtöki, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájáról számolt be a tengerentúli blog:

  • vérig sértette a magyar miniszterelnök Ukrajnát, hogy azt a korábbi afgán hadi helyzethez, és a senkiföldjéhez hasonlította, amely miatt a keleti szomszédunkban be is kérették a magyar nagykövetet,
  • de Orbán Viktor arról is szót ejtett, hogy kiléptetne bennünket az EU-ból.

Utóbbi azonban később kikerült a szövegből. A Népszava megkereste az amerikai blog szerzőjét, aki így reagált az érzékeny kijelentésre, majd annak eltüntetésére:

csak viccelt Orbán Viktor, amikor a „Határozott nem!” választ adta arra a kérésre,. hogy maradna-e az Európai Unióban.

Rod Dreher ezt levélben válaszolta a napilapnak. A magyar sajtó által felkapott mondat aztán egy nem sokkal súlyosabbra puhult, amely szerint

a magyar miniszterelnöknek fájdalmas a magyar EU-tagság.

A Népszava megkérdezte, mi áll a változtatás mögött:

az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.

A magyar miniszterelnök e szerint a beszámoló szerint is tehát csak viccelve válaszolt határozott nemmel arra a kérdésre, hogy maradna-e továbbra is az Európai Unió tagja, csak személy szerint fájdalmas számára a rossz fiút szerepét játszani a szövetségben.

Ez olyasmi, amit a munkája miatt el kell viselnie. Magyarország gazdasága függ ettől. A továbbiakban arról beszélt, hogy egy politikus mekkora felelősséggel tartozik a választóinak. Tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint

- magyarázta Rod Dreher. A Népszava megjegyzi, hogy Orbán Viktor a szöveg szerint magára a "bastard", azaz a "gazember" szót használta. Egy másik, a helyszínen jelenlévő német újságíró a lapnak úgy fogalmazott, hogy valóban erélyesen kritizálta az EU-t a magyar miniszterelnök, de nem azt nem mondta, hogy kiléptetné hazánkat belőle.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Che