A téli utazók több mint hatvan százaléka köt utasbiztosítást, míg éves átlagban nagyjából csak minden második külföldre látogató

– írta az MTI által szemlézett közleményben a MABISZ.

Hozzáfűzték:

azoknak, akik síelni, snowboardozni készülnek, ajánlatos a kifejezetten téli sportokra vagy extrém sportokra szabott biztosítási terméket választaniuk.

Ezek ugyanis jellemzően fedezik a helikopteres mentést, a baleset miatt fel nem használt napokra a síbérlet árát, bizonyos feltételek mellett téríthetik a sífelszerelés ellopását is.

A „freeride” síelőknek érdemes utánajárniuk, hogy a kijelölt sípályák elhagyásával bekövetkezett balesetre, akár az extrém sportokra kötött biztosítás is térít-e, ha igen, milyen megkötésekkel, avagy ez a szerződésben kizárásnak minősül – jegyezte meg a szervezet.

Figyelmeztettek:

a nyugati sípályák környezetében gyakran magán egészségügyi intézmények működnek, márpedig ezekben a szolgáltatást nem fedezi a tb-ellátással rendelkezők számára ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Kitértek arra is: nem mindegy, tartalmaz-e a biztosítás felelősségbiztosítási elemet, és az milyen összeghatárig térít.

Beszámolók szerint főleg az osztrák, olasz, francia, svájci pályákon egy-egy nagyobb ütközés után már egyre többen nem érik be egyszerű bocsánatkéréssel, hanem jogi útra terelik az ügyet

– figyelmeztet a MABISZ.

Megjegyezték: a hírek szerint az olasz síterepeken bevezették a kötelező felelősségbiztosítást, az e nélkül síelőket 100-150 eurós bírsággal büntethetik.

A szövetség kitért arra is, hogy

a magasabb kategóriájú utasbiztosítások tartalmazhatnak már a járattörlésre, járatkésésre szóló biztosításokat is.

Végül rámutattak, hogy – különösen az Ázsiába utazóknak – nem árt ismét tisztába kerülni a koronavírussal kapcsolatos helyi szabályokkal, és utánanézni, tartalmazza-e a biztosítás fedezetet az esetleges karanténra, a felmerülő plusz kiadásokra és a repülőjegy átfoglalásának költségeire.

Illusztrációs fotó: Hódeszkás a mátraszentistváni síparkban 2023. január 29-én. MTI/Komka Péter