Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Standard & Poor’s is leminősítette Magyarországot. A hitelminősítő cég pénteken késő este jelentette be, hogy az eddigi „BBB/A-2”-ről „BBB mínusz/A-3”-ra, lefelé módosította a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását.

Mint megírtuk, ugyan ezzel

hazánk még mindig a befektetésre ajánlott kategóriában tartozik, de már csak egy fokozattal annak határa felett.

Nagy Márton vasárnap ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta:

a kormány elkerüli a recessziót, beindítja a növekedést, az infláció letörésében pedig együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Bankkal.

Az MTI tudósítása szerint a miniszter kiemelte, hogy a magas energiaárak már csökkentek, bár a koronavírus-válság előtti szinthez képest még magasak, de konszolidálódtak.

A kamatok továbbra is magas szinten vannak, de ha az infláció csökken, akkor a jegybank is fordulatot vehet, elkezdheti óvatosan csökkenteni a kamatokat

– mutatott rá.

A tárcavezető kifejtette:

az infláció januárban valószínűleg még „benéz” 25 százalék fölé, de februárban már mérséklődés várható, és ezután gyors csökkenés következhet be, év végére pedig egyszámjegyűvé válhat a drágulás.
A magyar államadósság végig csökkent, idén 73,5 százalékos GDP-arányos államadósságot tervez a kormány, jövőre pedig 69,7 százalékost

– ismertette a részleteket Nagy Márton.

Jelezte, hogy nagy emelkedés a koronavírus-válság miatt történt, amikor jelentős gazdaságösztönző csomagot vezettek be.

Elmondta, hogy a költségvetési hiány idén 3,9 százalékos lehet GDP-arányosan, jövőre pedig 2,5 százalékos.

Nagy Márton a Standard&Poor's nemzetközi hitelminősítő új besorolására reagálva kijelentette:

hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország.

Felidézte, hogy a hitelminősítő szerint megnehezítik a magyar kormány törekvéseit a gazdaság konszolidálására, stabilizálására

  • a magas energiaárak,
  • a magas kamatok,
  • a bizonytalan gazdasági kilátások,
  • valamint a magas államadósság.
A miniszter úgy látja, hogy a Standard&Poor's új besorolása nincs jelentős hatással az ország finanszírozási képességére.

Ugyanakkor hangsúlyozta: küzdeni kell, hogy a felminősítések megtörténjenek.

Nagy Márton fontos „védvonalnak” nevezte például a Széchenyi Kártya Programot és a közelmúltban meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot.

Jó irány minden olyan gazdaságpolitikai beavatkozás, ami a beruházásokat segíti

– hangsúlyozta a Kossuth rádióban a gazdaságfejlesztési miniszter.

Archív fotó: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén a budapesti Kempinski Hotelben 2023. január 24-én. MTI/Balogh Zoltán