2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -3o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Idősebb, mint nagyanyánk, mégis remek formában van az 1937-es ritkaság

Fodor Orsolya, 2023. január 28. - 19:04
Idősebb, mint nagyanyánk, mégis remek formában van az 1937-es ritkaság

A Hugyagon élő 44 esztendős Kollár Zsolt a szabadidejében egy különleges hobbinak hódol: régi autókat újít fel. A nagy kedvence a most készülő Peugeot 201, amit 1937-ben gyártottak. Ebből a típusból nincs másik példány az országban, amit a széria legerősebb motorjával gyártottak, de világviszonylatban is ritka darab, ugyanis korlátozott számban készült.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Kollár Zsolt a foglalkozását tekintve karosszérialakatos, ám karbantartóként dolgozik a szécsényi malomban. Úgy érzi, bármennyire is szívügye az eredeti szakmája, nem lenne érdemes csak azzal foglalkoznia.

Gyerekkorom óta vonzottak a retró masinák, nemcsak az autók, hanem a motorok, a gramofonok és a régi játékgépek is. A Peugeot 201-re két évvel ezelőtt sikerült szert tennem, amitől az előző tulaja a koronavírus-járvány miatt vált meg

– árulta el Kollár Zsolt.

Mint mondta, 2020-ban kezdte el újítgatni a járgányt, ami hamarosan készen áll arra, hogy letehesse az oldtimer vizsgát. Jelenleg még közlekedni nem lehet vele, de beindul és a garázsból már ki tud állni.

Az autó nemcsak hogy ritkaság, a 201-es ezen változatából csupán párszáz darabot gyártottak. Világviszonylatban is csak néhány tíz létezik már különböző állapotokban. Magyarországon találkozhatunk ennek az elődjének néhány példányával – ami szintén 201-es –, viszont néhány évvel 1937 előtt készült egy gyengébb motorral

– mondta a hugyagi férfi.

Hozzátette: az összes régisége azért különleges a számára, mert amikor leül melléjük, elgondolkodik azon, milyen történeteket mesélhetnének, min mentek keresztül addig, amíg eljutottak hozzá. Megmenteni egy régi járművet, vagy tárgyat az utókor számára felemelő érzés.

Kollár Zsolt arra is kitért, hogy a több mint 80 esztendős autóhoz egyáltalán nem nehéz beszerezni az alkatrészeket. Bár sokan félnek a régi járművektől, a szerelésük sem bonyolult a maiakhoz képest. Franciaországban sok tartozék még jelenleg is kapható, de akár itthon is le lehet gyártatni azt, amire éppen szükség van. 

Rövidesen teljesen üzemképes lesz a Peugeot, és a karosszérialakatos úgy tervezi, hogy egy jó ideig nem ad túl rajta. Szeretne majd találkozókra járni a különleges négykerekűvel, de az sem kizárt, hogy hétvégente elindul vele tejért és kenyérért…

Fotók: Kollár Zsolt