Makó vasútállomásán lévő szerelvényekbe közel 2 ezer helyi és környékbeli zsidót vittek el a koncentrációs táborokba. Közülük 1.200-an életüket vesztették. A besúgók és árulók ellenére voltak olyanok, akik megmentettek egy-egy családot. Makón Csala Sándorné Gyűrösi Rozália és édesanyja egy nyolc tagú zsidó családnak adott otthont a vészterhes időkben. Ismerték egymást a Paskesz családdal, ahogy gyűltek a zsidók elleni rendelkezések, a család felajánlotta, hogy segítenek nekik. Elsőként a 3 éves lányukat bújtatták, ha valaki kérdezte, azt mondták neki, hogy rokon Pestről. Később jött a többi családtag is, a makói Arany János utcai házuknál egy 4x4 méteres melléképületben rejtegették a Paskesz családot, az ajtót szekrénnyel takarták el.

Később Gyűrősi Andrásné Pacskó Rozáliát és lányát, Gyűrősi Rozália Csala Sándornét A Világ Igazává fogadták embermentő tevékenységükért.

A háborút követően Paskeszék szétszóródtak a nagyvilágban, de később még tartották a kapcsolatot Gyűrősiékkel.

Kecskeméti Ármin főrabbi nem volt ilyen szerencsés, mint Paskeszék. Ő 1898-tól 40 éven keresztül vezette a hitközséget és az ő vezetése alatt 1914-ben avatták fel az új neológ zsinagógát Makón. Az egyre erősödő antiszemituzmus miatt visszavonult a közélettől, 1944 májusában őt is deportálták. A makói rabbiról sokáig úgy tudták, az ausztriai Strasshofban hunyt el, de kiderült, hogy onnan feleségével együtt Auschwitz–Birkenauba vitték, ahonnan soha nem tért haza.

A főrabbi nevét és emlékét utca és emléktábla őrzi Makón. A helyi neológ zsinagógát 1965-ban bontották el, a helyén adták át a Dávid-csillag alapú emlékművet 2014-ben, melyben megjelenik a lerombolt épület is.

Az ENSZ 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét. Azt a napon, amelyen 1945-ben a vörös hadsereg 1. ukrán frontja elérte, és ezáltal felszabadította Auschwitz haláltáborát.

Mint arról a frisshirek.hu-n beszámoltunk, az Auschwitzban tartandó hagyományos, Lengyelország szervezte megemlékezésre idén nem hívták meg az orosz állam képviselőit. Ugyanis zajlanak a harcok az orosz-ukrán háború frontján, mint történt az 1942 telén, január 27-én mégis az élet mellett elvileg azt a hadsereget ünnepelnénk, amely Ukrajnát önkéntesen és béke időben most lerohanta. 1945. január 27. ugyanis az a nap, amikor a szovjet hadsereg elérte Oswiecim városát.

Fotó: a szerző felvétele a makói holokauszt-emlékműről, melyet a lerombolt neológ zsinagóga helyén állítottak fel.