2023.06.07., szerda - Róbert
Budapest: 16o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Kanász-Nagy Máté az energiaügyi miniszterhez fordul a bányanyitás ügyében

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 13:25
Kanász-Nagy Máté az energiaügyi miniszterhez fordul a bányanyitás ügyében

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében, azt kérve Lantos Csabától, hogy a helyszínen tájékozódjon, mert a bánya túlságosan közel van a lakóházakhoz.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI beszámolója szerint Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: levélben fordul Lantos Csabához, akit arra kér, hogy látogassanak el közösen Recskre, ugyanis a település közigazgatási határán belül,

a lakóházak közvetlen közelében egy andezit kőbánya nyílik.

Hangsúlyozta: az ügy példa nélküli Magyarországon, hiszen bár a dokumentumok szerint hivatalosan 200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől, gyakorlatilag azonban a recski Hunyadi utcától alig néhány méterre húzódik az a hegyvonulat, ahol már megindultak az előkészítési munkálatok.

Szerinte a recski polgárokat nem kérdezték meg a bányanyitásról.

2020 folyamán, a Covid-időszak alatt a polgármester egyszemélyi döntéssel járult hozzá a beruházáshoz. A jogszabályok ezt lehetővé tették akkor a polgármesternek 

– folytatta Kanász-Nagy Máté, aki szerint ez nem volt etikus magatartás, hiszen a településen élő 2700 ember életét jelentősen befolyásolja a bányanyitás.

Ez az egyszemélyi döntés rendkívül trükkösnek tűnik – fogalmazott.

Úgy vélte: Lantos Csabának miniszterként minden olyan energiához kapcsolódó ügyben van felelőssége, amely a lakosság életminőségét közvetlenül érinti, legyen szó a recski andezit kőbánya megnyitásáról vagy akkumulátorgyárakról.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, ez utóbbi Debrecenben okozott különösen nagy felháborodást: egy országos és két helyi népszavazás az eddigi „mérleg”, valamint feljelentés a polgármester ellen.

Fotó: Facebook/Kanász-Nagy Máté oldala