2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -2o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Fokozott óvatosságra inti a katasztrófavédelem a Mátrába kirándulókat

frisshirek.hu, 2023. január 27. - 15:49
Fokozott óvatosságra inti a katasztrófavédelem a Mátrába kirándulókat

Jelentősebb fennakadás és baleset nélkül telt a múlt hétvége a Felső-Mátrában. A kékestetői útzárat feloldották és a következő napokban a tervek szerint nem vezetik be újra. A védelmi bizottság társszervei kérik a hegyekbe látogató kirándulókat, hogy a balesetek, elakadások elkerülése érdekében továbbra is legyenek körültekintőek, utazásukhoz pedig használják ki a tömegközlekedési lehetőségeket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint fakidőlések, ágleszakadások veszélye miatt volt érvényben a január 21-22-i hétvégén útzár a kékestetői bekötőúton, a közlekedőket rendőrök, a gyöngyösi városrendészet munkatársai és a karácsondi, gyöngyösi, nagyrédei, mátrafüredi polgárőr szervezetek önkéntesei irányították. Torlódás alakult ki Galyatetőnél, a Bükkben pedig a Szalajka-völgyből az Olasz-kapuhoz vezető utat kellett a gépkocsiforgalom elől lezárni. Vármegyénk tűzoltóit főként szombaton riasztották veszélyes fák és faágak miatt. 

A Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság szűk körű, csütörtöki egyeztetésén elhangzott:

komolyabb baleset és fennakadás nem volt, köszönhetően a kirándulók belátásának, körültekintésének és a szolgálatot teljesítő közreműködőknek.

Nagy volt a forgalom a Mátrában és a Bükkben, de a túrázók jellemzően elkerülték a zárt erdőterületeket, mentésre nem volt a hétvégén szükség. 

A következő, január 28-29-i hétvégén jelentős csapadékra nem kell számítani, így a rendőrség, a közút, a katasztrófavédelem és az Egererdő részvételével tartott megbeszélésen a résztvevők egyetértettek abban, hogy útzárra nincs szükség, ugyanakkor a forgalmas pontokon, parkolóknál a rendőrség és a polgárőrök továbbra is segítik a közlekedőket. 

Szombaton rendezik a Téli Mátra teljesítménytúrát és kinyitott a mátraszentistváni sípark is, így ismét jelentős turistaforgalomra kell számítani a Felső-Mátrában.

A balesetek elkerülése érdekében a védelmi bizottság társszervei kérik az ide látogatókat, legyenek körültekintőek, utazásukhoz pedig vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket.

A Heves Vármegyei katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a Mátrába személygépkocsival érkezőktől, hogy a kijelölt parkolókat használják várakozásra, és ne akadályozzák a síkosságmentesítési munkáihoz szükséges gépek mozgását a közút melletti szabálytalan parkolással.

Fotó: Illusztráció, idokep.hu