Az MTI által szemlézett jelentésben azt írták, hogy

az év harmadik hetében 185 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 800 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Utóbbiak közül a betegek

  • 35 százaléka gyerek,
  • 31,1 százaléka 15-34 éves felnőtt.
  • 23,1 százaléka 35-59 éves,
  • 10,8 százaléka 60 éven felüli volt.

Január 16. és 22. között tíz közigazgatási területen nőtt, hatban csökkent és négy területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A legtöbb beteg Győr-Moson-Sopron és Békés vármegyében volt, a legkevesebb pedig Vas és Bács-Kiskun vármegyében.

A múlt héten 208 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 134 minta közül

  • harminc betegnél az influenza valamelyik típusát,
  • tizenhárom betegnél a koronavírust
  • és szintén tizenháromnál a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki.

Hozzátették: influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett, egy Komárom-Esztergom vármegyei óvodából, ahol a három minta mindegyikében az RSV-t igazolták.

A múlt héten 211-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 38 beteg részesült intenzív ellátásban.

A kórházi ápolást igénylő 211 beteg

  • 43,6 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb,
  • 32,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházba felvettek közül 39 betegnél az RSV, 38 betegnél a SARS-CoV-2 és tíz betegnél az influenza A vírus kóroki szerepét igazolták. Az RSV-pozitív betegek 74,4 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, a koronavírus-fertőzöttek 84,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

Az influenzás betegek 60 százaléka a 0-5 évesek korcsoportjába tartozott

– olvasható a közleményben.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu már beszámolt, Müller Cecília országos tisztifőorvos január 12-én jelentette be, hogy járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik a légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is. A szakember korábban arról beszélt, hogy az eddigieknél jóval durvább lehet a mostani influenzaszezon. Egyébként a Házi Gyermekorvosok Egyesülete ugyanerre figyelmeztetett.

Mint megírtuk, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a múlt héten azt jelentette, hogy 23 200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Illusztrációs fotó: Pixabay