Az MLSZ kommunikációs osztálya megerősítette az RTL híradó kérdésére:

tilos az ilyen szimbólumok bevitele a nemzetközi találkozókra.https://frisshirek.hu/cikk/20221122_romania-tiltakozik-orban-nagymagyarorszagos-salja-ellen

A klubok saját maguk dönthetnek arról, hogy ők beengedik-e NB I-es mérkőzésekre a szurkolóikat Nagy-Magyarország-molinóval, illetve zászlóval,

„ugyanakkor nemzetközi színtéren, kiemelten a válogatottmérkőzéseken, az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal”.

A politikai üzenetek megjelenítései az UEFA és a FIFA szabályai szerint tiltottak, ezért ilyen esetekben az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t, a döntésükben a további büntetések elkerülése játszott legfontosabb szerepet.

„A szövetség ilyen esetekben kénytelen lenne továbbhárítani a szurkolókra a nem engedélyezett molinó kihelyezése kapcsán kiszabott büntetést. Ezt megelőzendő a szövetség – mindaddig, amíg az UEFA erre vonatkozó fegyelmi gyakorlata nem változik – továbbra sem engedélyezi a molinó bevitelét, és mindenkitől azt kéri, a válogatott mérkőzésein tekintsenek el az ilyen zászlók és molinók megjelenítésétől, ezzel segítve a nemzeti csapatot abban, hogy telt ház előtt játszhassa mérkőzéseit”

– jegyezte meg az MLSZ.

Az RTL arra, hogy ez nemrégiben más volt, hiszen az MLSZ korábban a Blikknek másként válaszolt, „Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók, molinók kihelyezését, megjelenítését az MLSZ nem tiltja. Az MLSZ égisze alá tartozó hazai bajnoki és kupamérkőzéseken a jogszabályok értelmében, a szervező dönthet arról, hogy milyen molinók bevitelét engedélyezi.”, de úgy tűnik, mégis meggondolták magukat.

Az MLSZ nem pontosított abban, hogy mit ért ruhadarabok alatt, de az sem tisztázott, hogy lehet-e Nagy-Magyarországot ábrázoló sálat, pólót, kabátot, sapkát viselni a magyar válogatott mérkőzésein anélkül, hogy retorziók érjék viselőjét.

Emlékeztetőül az előzmények, hiszen nagy nemzetközi visszhangot váltott ki nemrég Orbán Viktor nagy-magyarországos sálja, aminek szinte egészen biztos, hogy a történethez köze lehet. 

Kiverte a biztosítékot Orbán nagy-magyarországos sálja

Nem ez az első eset, hogy Orbán Viktor Nagy-Magyarország képpel bőszíti fel szomszédainkat. Románia mellett Horvátország és Németország ingerküszöbét is elérte a mostani húzás - írta meg a Frisshirek.hu.

Orbán Viktor: a foci nem politika


Kissé rébuszokban, de máris reagált a magyar kormányfő a kisebb incidensre, írta meg a Frisshirek.hu:

"A foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!"

Dúró Dóra, Mi Hazánk: Ne tiltsák ki nemzeti szimbólumunkat a labdarúgó-válogatott meccseiről!

Dúró Dóra az Országgyűlés alelnöke, a Mi Hazánk képviselője nyílt levélben fordult Csányi Sándorhoz, az MLSZ elnökéhez.

"Megdöbbenve szereztem tudomást arról az elfogadhatatlan döntésről, miszerint az MLSZ nem engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire. Teszi mindezt úgy, hogy ezzel kapcsolatban még csak nem is érkezett jelzés semmilyen nemzetközi szervezettől, tehát saját hatáskörben, öncenzúrával élve döntött így az MLSZ.

A döntés több szempontból is problematikus. Egyrészt ez a szimbólum a nemzeti összetartozás kifejezése, a válogatottunk meccseinek mondhatni állandó kelléke. Másrészt egyetlen államban sem minősül tiltott jelképnek, az elszakított magyaroknak és a magyarországiak jelentős részének viszont kiemelkedő jelentőséggel bír. Megtaláljuk számos otthonban, térképeken, naptárakon, képeken, autókon látjuk nap mint nap, és a sálakon, molinókon, pólókon, pulóvereken is, ha mérkőzésekre látogatunk. Ez tehát egy legális magyar jelkép, amelynek betiltása elfogadhatatlan túlkapás.

Az eljárás is megdöbbentő, hiszen az MLSZ kommunikációs osztálya azzal indokolja a döntést, miszerint "az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal." Tehát ilyen jelzés eddig nem érkezett, de mivel a jövőben esetleg véletlenül így értelmezhetik, mi már most mondjunk le erről a jelképünkről?

Az UEFA és a FIFA szemmel láthatóan megtűri a politikai üzeneteket, legyen szó szivárványos zászlóról vagy térdelésről. Mi pedig a számunkra sokat jelentő szimbólumról önként mondjunk le? Ez nem más, mint megalkuvás, gyávaság, önfeladás, behódolás, árulás.

A Magyar Labdarúgó Szövetségnek még abban az esetben is ki kellene állnia a Nagy-Magyarországot ábrázoló jelképünk mellett, ha azt valóban kifogás tárgyává tennék a nemzetközi szövetségek - egyébként jogtalanul. 

Mindezen érvek mentén elvárható, hogy az MLSZ haladéktalanul vizsgálja felül és változtassa meg a döntését, és ne korlátozza a magyarok véleménynyilvánítását!"
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala videó