2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Zebrákat ellenőriztek

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 20:40
Zebrákat ellenőriztek

A székesfehérvári rendőrök a balesetek visszaszorítása és a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében 2023. január 23-án közlekedésrendészeti akció keretében, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket ellenőrizték - számolt be a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden. Mivel a gyalogosok a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, ezért a járművezetőknek is kiemelt figyelmet kell fordítani rájuk.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az egyenruhások elsősorban az elsőbbségi szabályok betartását ellenőrizték és felhívták a gyalogosok figyelmét az úttestre történő lelépés előtti körültekintés fontosságára - írta a police.hu.

Azoknak a sofőröknek, akik az elsőbbségi szabályokat nem tartják be, helyszíni bírság esetén 15.000 Ft összegű pénzbírság és 6 büntetőpont, míg szabálysértési eljárás keretében 5.000 Ft-tól 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírság és akár 1 év járművezetéstől eltiltás is járhat.

A járművezetők a közeljövőben is rendszeresen számíthatnak hasonló ellenőrzésekre.

A balesetek megelőzése érdekében fogadják meg az alábbi ajánlásokat:

  • A gyalogosoknak is fontos, hogy saját testi épségük, biztonságuk érdekében láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, esetleg hátizsákon. Főként a gyalogátkelőhelyen történő áthaladásnál és az útpadkán történő gyaloglás alkalmával lehet nagy jelentőségük, mivel korlátozott látási viszonyok között messzebbről látható a fényvisszaverő ruházatot viselő gyalogos.
  • Amennyiben gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekednek, korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a láthatósági mellény viselése, amely előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.
  • Ne menjenek át az úttesten tiltott helyen, illetve tilos jelzésen! A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról! Vegyék figyelembe azt is, hogy a jeges, havas, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani.
  • Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét a körültekintő, előzékeny és szabálykövető közlekedésre!

... hogy mindenki hazaérjen!