2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Sanna Marin finn miniszterelnök lehet Ursula von der Leyen utódja az Európai Bizottság élén

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 13:47
Sanna Marin finn miniszterelnök lehet Ursula von der Leyen utódja az Európai Bizottság élén

Finnországi híresztelések szerint Sanna Marin miniszterelnököt jelölhetik a szocialisták Ursula von der Leyen utódjának az Európai Bizottság élére.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A finn média felkapott témája, hogy az ország regnáló miniszterelnöke, a 37 éves Sanna Marin lehet a szocialisták és demokraták európai parlamenti frakciójának vezető jelöltje az Európai Bizottság elnöki pozíciójára a 2024-es választásokon.

Az először a Maaseudun Tulevaisuus nevű finn lap által kiszivárogtatott információk szerint az Európai Parlament szocialista-demokrata frakciója Marint véli optimális jelöltnek az Európai Bizottság élére – elsősorban azért, mert a finn miniszterelnök minden gyanútól mentes jelölt lenne - ami a nemrég kipattant európai parlamenti korrupciós botránysorozat tükrében kifejezetten jó ajánlólevél - adta hírül az euractiv.com.

A jelölt emellett fiatal, modern szellemiségű és nem utolsó sorban nő. Már megválasztásakor történelmet írt, hiszen ő lett a világ legfiatalabb miniszterelnöke.  

Politikai nézeteit tekintve is megfelelő jelöltnek tűnik a szocialisták számára: liberális nézeteket vall, továbbá keményvonalas Oroszország-ellenes politikát folytat kormányfőként. Ez nyerő kombinációnak tűnik, hiszen így más parlamenti frakciók támogatását is elnyerhetné. Személyében egyesíteni tudná az EU kelet- és nyugat-európai tagállamai által képviselt értékeket is.

A parlamentben és Brüsszelben egyaránt kivételes politikai szupersztárnak tartják Marint, akinek pályafutását nem tarkítják botrányok és aki a legtöbb tagállamban népszerű, nem utolsó sorban Ukrajna melletti kiállása miatt

- nyilatkozott egy névtelenségbe burkolózó, a szocialistákhoz közel álló forrás.

Finnországban április másodikán parlamenti választásokat tartanak, melynek kimenetele minden bizonnyal komoly hatással lesz a fiatal politikusnő döntésére. Sanna Marin egyelőre nem kommentálta az értesülést, minden erejével a választásokra koncentrál.

Fotó: Nordic Council of Ministers