Az eset 2022. augusztus 20-án délelőtt történt, az egy idősebb férfi a debreceni otthonának udvarán vette észre, hogy a szomszédja macskáját átment a telkére. Ez olyan haragot váltott ki belőle, hogy magához vette a légpuskáját és rálőtt az állatra. A lövedék a combcsont mögött hatolt a macska testébe. A cica a lövés után hazaszaladt, gazdája nem sokkal később észlelte, hogy a házi kedvencét meglőtték.

A férfi átment a szomszédjának háza elé és kérdőre vonta a férfit, hogy ő adta-e le a lövést. A szomszéd beismerte tettét, ami miatt a két férfi veszekedni kezdett, majd a vita hevében pofon ütötték egymást.

A férfiak kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást és riadalmat keltsen - írja az ügyészség a vádiratban.

A megsérült cica orvosi ellátásra szorult, amely során a lövedéket eltávolították testéből. A házi kedvenc felépült, de a Debreceni Rendőrkapitányság nyomozása során megállapították, hogy az idősebb férfi tette alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását, vagy pusztulását okozza.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettüket beismerő elkövetőket társtettesként elkövetett garázdaság vétségével, az idősebb férfit továbbá állatkínzás vétségével vádolja.

Vádiratában indítványozta, hogy a Debreceni Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, amelyben az idősebb vádlott ellen felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, az állat tulajdonosát intézkedésként bocsássa próbára, továbbá az elkövetéshez eszközül használt légpuskát és az elhasznált lövedéket kobozza el.

A fényképen a meglőtt állatról készült röntgenfelvétel látható.

Címlapkép: illusztráció/Pixabay