2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Klímaváltozás: Bill Gates 4,3 milliárddal támogatja a tehenek böfögésének visszafogását

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 21:05
Klímaváltozás: Bill Gates 4,3 milliárddal támogatja a tehenek böfögésének visszafogását

Az ausztrál Rumin8 nevű cég egy olyan, hínáralapú étrendkiegészítőt fejleszt a szarvasmarhák számára, ami megakadályozná, hogy az állat szervezetében metán képződjön.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Bill Gates eddig is több olyan vállalkozást támogatott, amely segítségére lehet a világnak a klímaváltozás lassításában, megfékezésében. Most egy olyan ausztrál startupnak adott pénzt, amely a tehenek böfögésével együttjáró metánkibocsátás csökkentését tűzte ki célul - írja a BBC.

A metán a szén-dioxid után a leggyakoribb üvegházhatású gáz a légkörben. A tehenek, a kecskék és a szarvasok gyomra emésztés közben lebontja a kemény rostokat, füveket, amelyek erjedési folyamatot indítanak el, ami metánt hoz létre. Nos, ezt az állatok böfögéssel távolítják el szervezetükből. 

Már korábban is végeztek ez irányban kutatást, akkor arra a megállapításra jutottak, hogy mindezt a táplálkozásuk megváltoztatásával is el lehetne érni, például a hínárral táplálás, kiegészítésként csökkentené a metángáz képződését. Az ausztrál Rumin8 nevű vállalat éppen ezért egy olyan szintetikus étrendkiegészítőn dolgozik a tehenek számára, ami a hínárhoz hasonlóan legátolná a metángáz képződését az állatban.

A cég közleményben jelentette be, hogy Bill Gates a Breakthrough Energy Ventures alapon keresztül a mintegy 4,3 milliárd forintnak megfelelő 12 millió dollárral szállt be a cég törekvéseinek megvalósítása.

A hvg.hu által szemlézett cikk felemlíti a 2019-es évet, amikor a metán szintje rekordot ért el a légkörben: mintegy két és félszer annyit mértek, mint amennyi az iparosodás előtti korszakban volt. A tudósok nagyon aggódnak a jelenség miatt, ugyanis a metán 100 éves távlatban 28–34-szer gyorsabban melegíti a bolygót, mint a szén-dioxid.

A világban minden ország küzd ezzel a problémával, emiatt tavaly októberben Új-Zéland az üvegházhatású gázok megadóztatását javasolt, amelyeket a haszonállatok böfögésből és vizelésből termelnek az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Fotó: pixabay.com