2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -5o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Két rekordot is megdöntött a „kegyelmes asszony”

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 10:00
Két rekordot is megdöntött a „kegyelmes asszony”

Több régi rekordot is megdöntött a tavaly hivatalba lépett Novák Katalin a kegyelemadásban: a köztársasági elnök a kegyelmi kérvények 5,67 százalékát jóváhagyta, ilyen bőkezű kegyelmezésre 25 éve nem volt példa. Ez a jogerősen elítéltekre vonatkozik. A vádlottaknak adható eljárási kegyelemből Novák hetet adott meg: ilyet az elmúlt tíz évben senki sem kapott – számolt be róla a hvg.hu a kormányzati portálra kikerült adatsor alapján.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hivatala első nyolc hónapjában nagyvonalúan osztotta az államfői kegyelmeket Novák Katalin, de tíz év után először ő határozott speciális, eljárási kegyelmi kérvényről is pozitívan, ráadásul hétszer

– írta meg a hvg.hu.

A lap beszámolója szerint kétféle kegyelmi kérvényből is rekordszámút hagyott jóvá a tavaly kinevezett köztársasági elnök. A friss adatok a kormány igazságügyi aloldalára felkerült éves adatsorból derültek ki.

Novák Katalin a végrehajtási kegyelmi kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá, a jogerősen még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből pedig hét darabot.

A végrehajtási kegyelmi kérvény a jogerősen elítéltekre vonatkozik.

Novák Katalin a maga 5,67 százalékával egy negyedszázada nem látott kegyelmi rekordot döntött meg, 1997-ben Göncz Árpád a kérelmek 6,62 százalékát hagyta jóvá. Eljárási kegyelemet pedig az utóbbi tíz évben – Áder János elnöksége alatt – senki sem kapott, most – amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban – a Budaházy-ügy hét vádlottja részesült ilyenben.

A hvg.hu cikke szerint Áder János hivatali ideje alatt – május 10-ig – 173 végrehajtási kegyelmi kérvényből, 6 darabot (3,47 százalék) engedélyezett tavaly. Novák pedig 194 végrehajtási kegyelmi kérvényből 11-et hagyott jóvá (5,67 százalék).

Amint azt a lap megírta, az évente közzétett hivatalos statisztikában csak az első csoportba tartozó végrehajtási kegyelmeket tüntetik fel, mivel az a gyakoribb. Itt sincsenek azonban nagyobb számok, a pozitív döntések száma pedig általánosságban 5 százalék alatt marad.

A hvg.hu beszámolója szerint

a kérvények száma változó, átlagosan nyolcszázat nyújtanak be évente. A legtöbb 2007-ben volt, 1378 darab, a legkevesebb pedig éppen tavaly, 367 darab.

Fotó: Facebook/Novák Katalin oldala