Az indiai kormány a szükségállapotra vonatkozó törvényekre hivatkozva tiltotta meg a BBC dokumentumfilmjének bemutatását, mely Narendra Modi miniszterelnök szerepét vizsgálja a nyugat-indiai Gudzsarát államban 2002-ben kitört zavargásokban - az MTI beszámolója szerint. 

A BBC a zavargásokról készített dokumentumfilmet India: The Modi Question (India: A Modi-kérdés) címmel, melyben bemutatják Modi felemelkedését a Bháratija Dzsanatá Párton belül, és útját Gudzsarát állam kormányzói székéig. A brit hírtelevízió olyan feljegyzéseket is bemutatott, melyek szerint Modi magatartását annak idején a brit kormány és nyugati diplomaták is bírálták, az egyik kormányzati jelentés szerint a zavargások „hordozták az etnikai tisztogatás minden jegyét”.

Modi elnököt sokan máig is azzal vádolják Indiában, hogy bűnrészes volt a 2002-ben, a nyugat-indiai Gudzsarát államban kirobbant zavargások során elkövetett erőszakos cselekményekben, amelyek azután törtek ki, hogy 59 hindu zarándok meghalt egy felgyújtott vonaton. A tűzvészért az állam muszlim lakosságát okolták. Ezt követően csaknem ezer muszlim halt meg erőszakos cselekmények következtében Gudzsarat területén, miközben mintegy 150 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából. Számos forrás szerint fegyveres rendőrök is részt vettek a muszlimok elleni hajtóvadászatban. Narendra Modi ekkor a szövetségi állam kormányzója volt. A vádak szerint nem tett eleget a muszlim kisebbség védelmében. A kormányzó tagadta a vádakat, az indiai legfelsőbb bíróság pedig 2013-ban kimondta, nincs elegendő bizonyíték a felelősségre vonásához. A nemzetközi közösség által genocídiumnak minősített eset miatt ugyanakkor a jelenlegi miniszterelnök sokáig ki volt tiltva az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és több más európai ország területéről.

A dokumentumfilm betiltását több indiai ellenzéki politikus is elítélte, cenzúrával vádolva a Modi-kormányt. Mahua Moitra, az ellenzéki Trinamul Kongresszus Párt képviselője Twitter-oldalán tette közzé a film egy részletét, a bejegyzéshez pedig azt írta: "szégyen, hogy a világ legnagyobb demokráciájának császára és udvaroncai ennyire bizonytalanok".

A két epizódból álló dokumentumfilm első részét múlt hét kedden sugározták az Egyesült Királyságban. Indiában megtiltották a bemutatását, de részletei a helyi közösségi médiában már elérhetőek. A dokumentumfilm heves reakciót váltott ki a Modi-kormány részéről, mely a dokumentumfilmet „lejárató propagandának” minősítette.

Az elfogultság és az objektivitás hiánya tapasztalható, és őszintén szólva továbbra is egyértelmű a gyarmatosító gondolkodásmód

- mondta Arindam Bagcsi, az indiai külügyminisztérium szóvivője.

A dokumentumfilmet közös nyilatkozatban ítélte el több mint 300 indiai közéleti személyiség, akik azzal vádolták a BBC-t, hogy brit gyarmati törekvéseket erőltet, „bíróként és esküdtként is szítja a hindu-muszlim feszültséget”.

A BBC közleményében tudatta, hogy a dokumentumfilmet alapos kutatás előzte meg, és a legszigorúbb szerkesztési normáknak megfelelően készítették el.

A dokumentumfilm az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

A dokumentumfilm betiltása is rávilágít arra, hogy az indiai független média egyre nagyobb kihívásokkal szembesül munkája során, miközben a sajtószabadság érvényesítése is egyre komolyabb akadályokba ütközik. A Modi-kormányzattal szemben kritikus újságírók, illetve médiumok az állam és a bíróságok zaklatásának vannak kitéve. A sajtószabadság érvényesülése tekintetében India tavaly a 150. helyre süllyedt a 180 ország adatait tartalmazó nemzetközi listán, ami negatív rekord a hatalmas ország vonatkozásában - írja a The Guardian.

A több mint 1,4 milliárd lakossal rendelkező India Kína után a világ második legnépesebb országa jelenleg. A legutóbbi, 2011-es felmérés során a lakosság több mint 14 százaléka, 172 millió ember vallotta magát muszlimnak. Napjainkban nagyságrendileg 200 millió főt számlálhat a helyi muszlim közösség, mellyel a világ harmadik legnagyobb muszlim népességét alkotják a hindu többségű országban, ahol napról napra tetten érhető a két vallási közösség tagjai közötti feszült viszony.
A 2014 óta egy koalíció vezető erejeként kormányzó Bháratíja Dzsanatá Párt (Indiai Néppárt) hindu nacionalista, jobboldali, konzervatív politikai erő, mely bevándorlás- és muszlimellenes pártként van nyilvántartva. A párt parlamenti frakciójának vezetője a miniszterelnök, Narendra Modi.

Fotó: Prime Minister of India