2023.12.04., hétfő - Barbara, Borbála
Budapest: -5o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Csökken a búza ára, olcsóbb lehet a kenyér

frisshirek.hu | 2023. január 24. - 06:35
Csökken a búza ára, olcsóbb lehet a kenyér

Februártól olcsóbb lehet a kenyér, ugyanis a malmok öt százalékkal csökkentik a liszt árát. Bár a bérköltség és a csomagolás díja továbbra is emelkedik, a pékek követelik a búza árának csökkentését – erről beszélt Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség tagozati elnöke. Raskó György agrárközgazdász pedig úgy látja,  április-májusban megállhat az élelmiszerdrágulás, várhatóan a tejtermékek ára is csökkenhet. Az ársapkák esetleges kivezetése után lehet még egy egyszeri megugrás az érintett termékek árában.

Öt százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok

– tudta meg a Gabonaszövetség tagozati elnökétől az RTL Híradó.

Lakatos Zoltán – aki egyben az ország egyik legnagyobb feldolgozója, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója is – a Hang.hu szemléje szerint azt nyilatkozta, hogy 

bár nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát, a búza árának zuhanása miatt ugyanis ezt követelik a pékek.

5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. Ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is

– mondta az RTL Híradónak Lakatos Zoltán.

A Hang.hu cikke szerint a termelők és a feldolgozók is panaszkodnak.

Azt mondják, már a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd, mert hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából. A magyar termés tonnánkénti árát eddig harmadával nyomta le az olcsó ukrán gabona.

Ez 90-95 ezer forint. Ennyiért búzát Magyarországon nem lehet termelni. Kukoricából lényegében semmi kereslet nincs

– mondta Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára.

A lap arra emlékeztetett, hogy az agrárminiszter hétfő reggel segítséget ígért a termelőknek.

Nagyon komoly levelet és kezdeményezést is tettünk az Európa Tanács felé, hogy intézkedjen, hozzon intézkedéseket az európai belpiac stabilizálása érdekében

– fejtette ki Nagy István.

Raskó György agrárközgazdász pedig azt mondta az élelmiszerek drágulásáról: „április-május táján egyértelmű, hogy megáll”.

Amennyiben a kormány kivezeti az árstopot, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan

– tette hozzá Raskó.

Szerinte

a tejtermékek olcsóbbak is lehetnek néhány százalékkal, mert már ötödével kevesebb fogy belőlük a drágulás miatt.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a múlt hónapban átlagosan 900 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért, kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Decemberben közel háromszor akkora élelmiszerdrágulást mértek Magyarországon, mint az Európai Unióban átlagosan, egy év alatt átlagosan 50 százalékkal ugrottak meg az árak.