Ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt a magyar állampolgárságú mozdonyvezető, aki a tavaly májusi, Münchendorf közelében történt balesetben a vonatot vezette, írja az osztrák Kurier cikke alapján a Telex.

A balesetben egy ember elhunyt, hárman (köztük a magyar mozdonyvezető) súlyos, huszonnégyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Bécs felé tartott a Sopronkeresztúr–Sopron–Bécs–Pozsonyligetfalu-vonalon közlekedő vonat, amikor május 9-én este Münchendorf határában kisiklott. A szerelvényről két vagon le is szakadt, és lecsúszott a vasúti töltésről, majd az oldalára fordulva állt meg.

A mozdonyvezetővel együtt 57-en utaztak a vonaton.

A bécsújhelyi ügyészség vádemelése szerint az 52 éves mozdonyvezetőt terheli a felelősség a tragédiáért, és őt emberi mulasztással vádolják. Szerintük a vezető figyelmen kívült hagyta, hogy

legfeljebb 60 km/h-s sebességgel hajthatott volna a szakaszon, ehhez képest a kisiklás pillanatában 145 km/h-val ment.

A mozdonyvezető ügyvédje azonban azzal védekezik, hogy szerinte technikai hiba okozta a tragédiát. Hiányzott egy biztonsági berendezés, és ez vezetett a balesethez.

Emberi tragédia történt, amit az ügyfelem mélységesen sajnál, de ez nem jelenti azt, hogy őt terheli a felelősség

- jelentette ki az ügyvéd. A 2019-ben átadott szakaszon - igaz - akár 160 km/h-s sebességgel is hajthatnak a vonatok, de a kérdés az, hogy a kisiklás előtt vágányváltásra volt-e állítva a váltó, mert akkor azonban csak 60 km/h-val lett volna szabad mennie a mozdonyvezetőnek.

A kiemelt kép forrása: Bezirksfeuerwehrkommando Mödling Facebook-oldal