2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Ártatlannak vallotta magát a müchendorfi baleset magyar mozdonyvezetője

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 13:09
Ártatlannak vallotta magát a müchendorfi baleset magyar mozdonyvezetője

Az ügyészség szerint csak 60 km/h sebességgel hajthatott volna a mozdonyvezető az adott szakaszon, de a kisiklás előtt 145 km/h-val ment a vonat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt a magyar állampolgárságú mozdonyvezető, aki a tavaly májusi, Münchendorf közelében történt balesetben a vonatot vezette, írja az osztrák Kurier cikke alapján a Telex.

A balesetben egy ember elhunyt, hárman (köztük a magyar mozdonyvezető) súlyos, huszonnégyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Bécs felé tartott a Sopronkeresztúr–Sopron–Bécs–Pozsonyligetfalu-vonalon közlekedő vonat, amikor május 9-én este Münchendorf határában kisiklott. A szerelvényről két vagon le is szakadt, és lecsúszott a vasúti töltésről, majd az oldalára fordulva állt meg.

A mozdonyvezetővel együtt 57-en utaztak a vonaton.

A bécsújhelyi ügyészség vádemelése szerint az 52 éves mozdonyvezetőt terheli a felelősség a tragédiáért, és őt emberi mulasztással vádolják. Szerintük a vezető figyelmen kívült hagyta, hogy

legfeljebb 60 km/h-s sebességgel hajthatott volna a szakaszon, ehhez képest a kisiklás pillanatában 145 km/h-val ment.

A mozdonyvezető ügyvédje azonban azzal védekezik, hogy szerinte technikai hiba okozta a tragédiát. Hiányzott egy biztonsági berendezés, és ez vezetett a balesethez.

Emberi tragédia történt, amit az ügyfelem mélységesen sajnál, de ez nem jelenti azt, hogy őt terheli a felelősség

- jelentette ki az ügyvéd. A 2019-ben átadott szakaszon - igaz - akár 160 km/h-s sebességgel is hajthatnak a vonatok, de a kérdés az, hogy a kisiklás előtt vágányváltásra volt-e állítva a váltó, mert akkor azonban csak 60 km/h-val lett volna szabad mennie a mozdonyvezetőnek.

A kiemelt kép forrása: Bezirksfeuerwehrkommando Mödling Facebook-oldal