2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -5o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Öröm az ürömben: a kirúgott főtisztek, tábornokok egészségügyi ellátása megmarad a Honvédkórházban

frisshirek.hu, 2023. január 23. - 21:00
Öröm az ürömben: a kirúgott főtisztek, tábornokok egészségügyi ellátása megmarad a Honvédkórházban

Utólag, egy kormányrendelettel mégis biztosítanák azoknak a magas rangú katonáknak (és családtagjaiknak) az eddigi egészségügyi ellátást a Honvédkórházban, akiket most a “fiatalítás” jelszavával tömegével rúgnak ki és helyeznek parkolópályára pusztán az életkoruk alapján.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Magyar Honvédség "fiatalítása" javában zajlik a háborús veszélyhelyzetre tekintetetel, de pontos adatot még mindig nem tudni. 

Ahogy a Frisshirek.hu is megírta, hogy a rendelet értelmébenkülönösebb ok és hivatkozás nélkül kirúghatók a hadseregből mindazok, akik elmúltak 45 évesek, és legalább 25 évet töltöttek tényleges szolgálati viszonyban.

Vasárnapi beszédében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter újra érintette a témát, elmondása szerint "a veszélyek korát éljük, amelyben Magyarország elkötelezett a béke mellett, de a békéhez erő, a fiatalok ereje kell, „ezért kezdtük el és folytatjuk a fiatalítást” a Honvédségben. Ezt megelőzően pedig hivatkozott arra, hogy ő nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező vezetőket akar látni az állományban.  

A sajtóhoz érkező hírek szerint olyanok is kárvallottajai a 45 pluszos rendeletnek, akiket nemrég neveztek ki, és igencsak magas beosztásban vannak, így tábornokok, ezredesek, alezredesek is ezentúl a  “honvédelmi szolgálati juttatásban részesülők” közé kerülnek, akiknek jövőjéről a miniszter dönt ráadásul, hogy milyen lelépési pénzzel távozhatnak.  

A kormány eközben rájött arra, hogy van egy Honvédkórház, ahol eddig speciális ellátást vehettek igénybe a most "lapátra kerülők", sőt nem is csak ők, hanem családjuk is. Ezt egy friss kormányrendelet-tervezetben orvosolnák, miszerint nekik és “biztosított családtagjaiknak” is elérhető lenne továbbra is ez az ellátás.

A módosítás “kiegészíti az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház igényjogosultjainak körét” velük. Ez az egészségügyi intézmény egyébként január elsejével vált ki a HM Egészségügyi Központból, így év eleje óta annak egyes részlegei önálló, civil irányítás alatt működnek - szúrta ki a tervezetet a hvg.hu.