A Magyar Honvédség "fiatalítása" javában zajlik a háborús veszélyhelyzetre tekintetetel, de pontos adatot még mindig nem tudni. 

Ahogy a Frisshirek.hu is megírta, hogy a rendelet értelmébenkülönösebb ok és hivatkozás nélkül kirúghatók a hadseregből mindazok, akik elmúltak 45 évesek, és legalább 25 évet töltöttek tényleges szolgálati viszonyban.

Vasárnapi beszédében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter újra érintette a témát, elmondása szerint "a veszélyek korát éljük, amelyben Magyarország elkötelezett a béke mellett, de a békéhez erő, a fiatalok ereje kell, „ezért kezdtük el és folytatjuk a fiatalítást” a Honvédségben. Ezt megelőzően pedig hivatkozott arra, hogy ő nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező vezetőket akar látni az állományban.  

A sajtóhoz érkező hírek szerint olyanok is kárvallottajai a 45 pluszos rendeletnek, akiket nemrég neveztek ki, és igencsak magas beosztásban vannak, így tábornokok, ezredesek, alezredesek is ezentúl a  “honvédelmi szolgálati juttatásban részesülők” közé kerülnek, akiknek jövőjéről a miniszter dönt ráadásul, hogy milyen lelépési pénzzel távozhatnak.  

A kormány eközben rájött arra, hogy van egy Honvédkórház, ahol eddig speciális ellátást vehettek igénybe a most "lapátra kerülők", sőt nem is csak ők, hanem családjuk is. Ezt egy friss kormányrendelet-tervezetben orvosolnák, miszerint nekik és “biztosított családtagjaiknak” is elérhető lenne továbbra is ez az ellátás.

A módosítás “kiegészíti az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház igényjogosultjainak körét” velük. Ez az egészségügyi intézmény egyébként január elsejével vált ki a HM Egészségügyi Központból, így év eleje óta annak egyes részlegei önálló, civil irányítás alatt működnek - szúrta ki a tervezetet a hvg.hu.