2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Negyven töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat az OMV

frisshirek.hu, 2023. január 23. - 16:50
Negyven töltőállomáson gyűjti a használt sütőolajat az OMV

Használt sütőolaj gyűjtésére és tárolására alkalmas konténereket telepített országszerte 40 üzemanyagtöltő állomásán az OMV olajtársaság – közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kihelyezett tárolókban a lakosság csavarzáras PET palackokban biztonságosan lerakhatja a használatra már alkalmatlan zsiradékot

– ismertették az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A konténerekben elhelyezhető:

  • vaj,
  • zsír,
  • margarin,
  • romlott és lejárt étolaj,
  • használt sütőolaj és sütőzsír is.

A tárolók éjjel-nappal használhatók.

A konténerek elszállításáról és pótlásáról az OMV partnere, a használt sütőolaj begyűjtésére és kezelésére szakosodott H-Bio Kft. gondoskodik.

A hulladék a begyűjtést követően biodízel előállító üzembe kerül, ahol a feldolgozási folyamat után biogázolaj jön létre, majd kerül újbóli felhasználásra.

A közleményben Balogh Tibor, az OMV Hungária Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az OMV nagy hangsúlyt fektet a jövőben a körforgásos gazdasági megoldásokra, amelyek

az éghajlatváltozás kihívásainak kezelését szolgálják.

A használt sütőolaj tárolók elérhetősége a www.omv.hu oldalon megtalálható.

Az OMV Hungária Kft. 200 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, ezzel piaci részesedése 15 százalékos az üzemanyagpiacon.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az étolaj sok háztartásban a lefolyóban landol, pedig különösen káros a környezetre. Ha a lefolyóba, vagy a vécébe öntjük a természetes vizekbe kerül, és mivel csökkenti az oxigén szintet, veszélyezteti az élővilágot.

Országszerte több száz önkormányzat csatlakozott már a használt sütőolaj-gyűjtó programhoz.

Illusztrációs fotó: Pixabay