A város egyik legrangosabb elismerését adták át a Székesfehérvári Művészek Társaságának. Ugyanis a harminc éve működő társaság megkapta a Pro Cultura Albae Regiae Díjat, amelyet a Magyar Kultúra Napján vehettek át a Heimer-házban Székesfehérváron.

A díjátadásról beszámolt Molnár Krisztián, Fejér Vármegye Közgyúlésének elnöke és Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere is. 

Molnár Krisztián arra emlékeztettt, hogy a Magyar Kultúra napján arra is emlékezünk, hogy ezelőtt kétszáz évvel fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. 

Székesfehérvár polgármestere arról is beszélt, mi az, amit magyar kultúrának nevezünk:

A történelmünk, a páratlan nyelvünk, a szokásaink, a hitünk és a reményeink együtt alkotják azt, amit magyar kultúrának nevezünk. Azt, amit Kölcsey oly' tökéletesen öntött formába kétszáz esztendővel ezelőtt! Isten, áldd meg a magyart!

A kommentelők között volt, aki szerint már épp itt lenne az áldás ideje, és volt olyan hozzászólás is, amelyben F. László hívta fel a polgármester figyelmét arra, hogy szerinte a Himnusz melyik része aktuális jelenleg, miközben arra is utalást tett, hogy ki lehet tengeri kínjaink okozója. 

" Szánd meg Isten a magyart/ Kit vészek hányának,/ Nyújts feléje védő kart /Tengerén kínjának.
Cser-Palkovics András azt válaszolta, hogy a Himnuszban éppen az összefogás képessége és készsége jelenik meg, amire J. Szilvia reagált azzal, hogy 
ez az értelmezés, még irodalmi szinten sem állja meg a helyét. Pardon. Muszáj volt leirnom. Maga, a gesztus, nagyon jó, és szép, félre ne értsen... Csak Andersen is rég meghalt. Irónia, és szarkazmus, és a valóság.. Sajnálom...

Fotó: okkfehervar.hu