,,Lassan járhatatlan az út Földeák és Igás között. A helyenként 20-30 cm mély kátyúkat már kikerülni is lehetetlen."

 - panaszkodott a közösségi oldalon egy makói lakos. Az általa közzétett fotók szerint valóban kritikán aluli az út minősége, annak ellenére hogy ez egy alsóbb rendű út, Makót köti össze az igási és a bogárzói tanyákkal, valamint ezen az úton is el lehet jutni Földeákra.

Az út egy 4200 méteres szakaszát 46,5 millió forintból újították fel 2021-ben, vagyis kilométerenként 11 millióba került. A nagyobbnak mondható összeg ellenére csak a kátyúkat tüntették el, 60 km/h-nál gyorsabban nem lehet menni az említett részen. Ennek a felújítása még 2020-ra nyúlik vissza, a Magyar Közúttal akkor tárgyalt a makói önkormányzat.

A minimalista felújítást követően, 2022 januárjában derült ki, hogy a földeáki önkormányzat segítséget kap az út felújítására a Vidékfejlesztési Programból, uniós támogatást, mindössze 5% önerővel. Az akkori dokumentumok szerint márciusban kezdték volna a projektet és november végére lett volna kész.

A munka azonban nem kezdődött el, a panaszos Facebook bejegyzésnél adott tájékoztatást Hajnal Gábor, Földeák polgármestere (Fidesz). Azt írta: a közbeszerzés 2023. január 6.-án lezárult, információi szerint négy pályázó adta be a ajánlatát, a döntést, hogy ki legyen a kivitelező, a január 25-i testületi ülésen hozzák meg. A polgármester arra hívta fel a figyelmet, amennyiben nem elég a pályázaton elnyert összeg a munka elvégzésére, akkor a testület vagy kiírja újra a közbeszerzést, vagy visszaadja a pályázatot, vagy mellé teszi a különbözet összegét. Utóbbi 15 millió forint lenne, ez annyi, mint amit pl. a bölcsőde fenntartásához kell adniuk. Hajnal ígérete szerint, amint megszületik a döntést, tájékoztatást ad és a kivitelezés akár tavasszal el is kezdődhet.

Az országos trendnek megfelelően a környéken is érdekesen alakult az útfelújítások ára. 2020-ban Gádoroson átadtak egy 2 kilométeres földutat 90 millió forintért, szintén abban az évben az M43-as autópálya Nagylak és Szeged-Észak közötti 2 kilométeres szakaszát 488 millióért.

Fotó: 2021-ben így újították fel az út egy részét, forrás: Mágori András József makói és megyei képviselő Facebook oldala