2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -0o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Hétfőtől sztrájkolnak a tanárok, csütörtökre hívja őket tárgyalni Maruzsa Zoltán

frisshirek.hu, 2023. január 20. - 18:00
Hétfőtől sztrájkolnak a tanárok, csütörtökre hívja őket tárgyalni Maruzsa Zoltán

Közleményt adott a Belügyminisztérium az MTI-nek a jövő hétfőn kezdődő pedagógussztrájk kapcsán. Mint ismert, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezésében egyhetes sztrájk indul a január 23-án kezdődő munkahéten. Azért találták ki ezt az időpontot, mert ekkor véget ér a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát a sztrájk nem veszélyezteti a továbbtanulásukat, ezzel is támogatva a diákokat és a szülőket. És azért nem egy napban, hanem egy hétben gondolkodnak, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tárca közleményében azt írta: a Pedagógusok Szakszervezete, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részére megküldött meghívóban az államtitkár felhívta a szakszervezeti vezetők figyelmét arra, hogy a január 23-ától meghirdetett országos sztrájknapokon a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek.

Hozzátette:

a helyi sztrájkbizottságot, illetve sztrájkszervezőt terhelő kötelezettségek betartása a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, a gyermekek semmilyen hátrányt nem szenvedhetnek.

A PDSZ ÉS PSZ új sztrájkköveteléseket jelentett be!

A kormány az elmúlt években akkor és úgy korlátozta a jogainkat, ahogy éppen kedve tartotta. Hol egy vírusfertőzésre, hol egy a szomszédunkban zajló tragikus háborúra mutogatva szabta volna meg, hogy mikor sztrájkolhatunk, hogyan tiltakozhatunk – miközben a közoktatás hihetetlen, eposzi válsága teljesen hidegen hagyja - írják Facebook-oldalukon.

A fentiek miatt a sztrájkbizottságot alkotó két szakszervezet, a PDSZ és a PSZ két új sztrájkköveteléssel állt elő:

követeljük a sztrájkjog helyreállítását és a megfélemlítési céllal meghozott kormányrendelet visszavonását!

Fotó: PDSZ Facebook-oldala