Egy álmos januári délután tartották a centenáriumi év zárását. Göncz Árpád a III. Magyar Köztársaság első köztársasági elnöke 1922-ben született. A nevét viselő alapítvány szervezésében, Gulyás András kuratóriumi elnök gondos munkája nyomán egy egész év szólt arról, hogy felidézzük mindannyiunk Árpi bácsiját, aki azóta is a legnépszerűbb köztársasági elnök volt.

A rendezvényt Kiss László óbudai polgármester nyitotta meg, megemlékezve a héten elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és Mécs Imréről is.

A rövid bevezető után: A repülés ellenszélben - című filmből vetítettek részletet, amelyben Göncz Árpád beszélt életéről. A teremben éppen előttem ültek a néhai köztársasági elnök gyermekei. Különleges élmény volt látni az arcukat édesapjuk visszaemlékezésén. Különösen annál a mondatnál, ahol Göncz Árpád arról beszélt, hogy Kinga lányával a nyakában vett részt az 56-os forradalom eseményein.

A film után Karácsony Gergely főpolgármester tartott rövid, minden formalitást nélkülöző beszédet. Elmesélte, hogy egyszer találkozott csupán a volt köztársasági elnökkel egy liftben, mégis úgy érzi, mintha jól ismerték volna egymást.

Te aztán jó nagyra nőttél! – mesélte Karácsony Gergely  a megemlékezés kapcsán – Ennyit mondott nekem. De jó, hogy volt ilyen időszak, amikor olyan emberek vezették az országot, akiknek biztos belső iránytűjük volt, és sosem keverték össze a tetteseket az áldozatokkal.

A politikai visszaemlékezés után megemlékeztek az író és műfordító Göncz Árpádról is.

Nagy Zsolt, Bálint András, Darvas Ferenc és Tóth Dániel előadásában több irodalmi alkotást is meghallgathattunk.

Tolkien Gyűrűk Ura részletét olyan átéléssel adták elő a művészek, hogy nemcsak a teremben volt érezhető a csodálat és áhítat, de még a szürke esőzés is havazásba váltott a budai utcákon, miközben Gandalf tüzet gyújtott a havazásban.

Az abszolút csúcspont a köztársasági elnök 90. születésnapján készült felvétel volt. Ahogy Verdi Nabucco című művéből a szabadságkórus átirata felcsendült, megdermedt a terem, a száll a szó lesz még köztársaság sornál, a terem jótékony homályában bizony mindenki a szemét törölgette. Fantasztikus élmény volt még így felvételről is újra meghallgatni.

Összességében méltó ünneplése volt az emlékévnek, ahol az ország minden szegletéből képviseltették magukat a demokraták.

Fotó: Hajmási Judit