2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -3o - 1o
Az ország 19 megyéjében

Épül a közösségi ház a romák lakta városrészben Makón

Bottyán Róbert, 2023. január 20. - 17:29
Épül a közösségi ház a romák lakta városrészben Makón

Sok év késés után tavaly elkezdődött a közösségi ház építése Makón, Honvéd városrészben, ahol a város jelentős számú roma közössége él. Mivel nem kezdték el időben, így az önkormányzatnak az uniós forrás mellé sajátot is kellett biztosítania. Ha minden a tervek szerint halad, augusztus végén, szeptember elején elkészül a létesítmény.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A város évekkel ezelőtt nyert 730 millió forintos uniós pályázatot Honvéd városrész infrastrukturális fejlesztésére. Ennek részeként hoznak létre közösségi teret ott. Az évek csak teltek, míg tavaly májusban derült ki, hogy míg ,,a jelenlegi gazdasági helyzetre” hivatkozva 200 millió forintnyi programot (járdaépítés, útfelújítás, hajléktalanszálló felújítás) szüneteltet az önkormányat, addig bruttó 128 millió forintot ad a közösségi ház építésére. Ennek oka, hogy a legalacsonyabb ajánlat is magasabb volt, mint a rendelkezésre álló pénzösszeg.

A szerződést tavaly nyáron írták alá, a kivitelező a makói Silye és Fiai Kft. A közösségi ház többek között egy rendezvénytermet és csoportszobát, színpadot, közösségi- és teakonyhát, közösségi mosodát (szárítóhellyel, vasalási és ruhajavítási lehetőséggel), barkácsműhelyt, egy közel 80 négyzetméteres fedett kültéri teraszt, valamint a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat és Polgárőrség irodáit is magában foglalja majd.

Érdekesség, hogy a közösségi háznak szánt területet 2019-ben megvette az önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-től 355 ezer forintért a Türr utca 16. szám alatt (9599 helyrajzi szám), azonban a munkák a Türr utca 10. szám (9604 helyrajzi szám) alatt történnek.

A kivitelezésre 330 nap van, így legkésőbb szeptemberben át kell adniuk. Maga a helyszín sem volt egyszerű az építkezés szempontjából. Szeptemberben ki kellett takarítani a területet, elbontani az ott lévő épületeket és elszállítani a törmeléket. Akkor már elkészült a tereprendezés, a parkolók és a sportpálya kijelölése. 

A polgármester és Varga Ferenc alpolgármester a héten bejárást tartott, közlésük szerint 40 százalékos a készültség. Farkas Éva Erzsébet azt is írta:

,,Nagy öröm számunkra, hogy a városrész 3. nagy infrastrukturális fejlesztése hamarosan az ott élők közösségi együttélését fogja gyarapítani kulturális létesítménnyel, szabadidős terekkel."

Honvéd városrész 1861-ben jött létre a város legmélyebb részén, vizes területen, eredetileg szabadságharcosoknak, az akkor már 60 éve létező Cigánybécs mellett, ahol már akkor is romák laktak.

Fotó: Farkas Éva Erzsébet polgármester oldala