A mostani döntés előzménye, hogy 2019-ben a Nature & Progrès Belgium, egy belga egyéni méhész és a PAN Europe kérelmet nyújtott be a belga közigazgatási bírósághoz a neonikotinoidokra vonatkozó derogáció (törvénytől való eltérés) megsemmisítését szorgalmazva. Ezt követően történt, hogy Belgium szükséghelyzeti derogációt alkalmazva a cukorlobbi számára engedélyezte a méhekre mérgező neonikotinoid rovarölő szerek cukorrépán való használatát. Egyben azt kezdeményezték, hogy a derogációval kapcsolatos jogi korlátok tisztázása érdekében nyújtson be előzetes döntéshozatalra irányuló kérdéseket az Európai Unió Bíróságához.

A közlemény szerint megdöbbentő volt látni, hogy a múltban az Európai Bizottság hogyan védte folyamatosan a tagállamok visszaéléseit.

A Bizottság támogatta, hogy az EU által elviekben betiltott, az emberi egészségre és a környezetre rendkívül mérgező növényvédő szerek számára derogációkat biztosítsanak. Nyilvánvaló volt, hogy a Bizottság inkább az agrobiznisz mellett állt ki, ahelyett, hogy a polgárok egészségét és a környezetet védené – írják a közleményben.

Az Európai Unió Bíróságán folyó eljáráshoz a növényvédőszer ipar oldalán csatlakozott az Európai Bizottság, Franciaország, Görögország, Magyarország, Finnország és Franciaország. Belgium, valamint egy belga növényvédőszer-gyártó cég (SES Vanderhave) és a belga cukorlobbi. Vagyis Magyarország is úgy foglalt állást a bíróságnál, hogy fennmaradhassanak a méhgyilkos derogációk - foglalja össze az MTSZ.