A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint nem veszélyezteti a Debrecenben és környékén élők biztonságát a kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyár. A katasztrófavédelmi engedélyt megadták, így ez alapján a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása elindítható - írja a Népszava.

A határozat csütörtökön került nyilvánosságra, azután hogy január 9-én nagyjából ezer lakos részvételével  bekiabálásokkal, indulatos hozzászólalásokkal tartották meg az első közmeghallgatás az ügyben. Ma pedig a második, a megyei kormányhivatal által összehívott közmeghallgatás zajlik hasonló hangulatban.

A város és a környező települések lakói aggódnak, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nem csak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja. A résztvevők sérelmezték, hogy az eseményt olyan időpontra tették, amikor az emberek többsége dolgozik, ezért sokan szabadságot vettek ki, hogy a kérdéseiket fel tudják tenni.

Ne épüljön akkumlátorgyár Debrecenben aktivistái nyílt levelet intéztek a Hajdú-Bihar megyei egyéni országgyűlési képviselőkhöz a városban épülő akkumulátorgyárakkal kapcsolatban. A frisshirek.hu szerkesztőségébe eljutatott levélben az írják, hogy a fokozottan veszélyes üzemű „giga beruházás" körül felgyorsultak az események.

A levél írói kijelentették, hogy elvárják a parlamenti képviselőktől, hogy az itt lakó emberek érdekeit képviseljék, és az akkumulátorgyár építésének ellenzőivel végre ülnek le beszélgetni a problémákról.

NE DUGJÁK HOMOKBA A FEJÜKET, VÁLLALJÁK A VÉLEMÉNYÜKET, SEGÍTSENEK A TÖRVÉNYES ELJÁRÁSREND BETARTATÁSÁBAN, HISZ ENGEDÉLY NÉLKÜLI ÉPÍTKEZÉSEK ZAJLANAK, A KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ TERMŐFÖLDÖN. 

- tették hozzá, írta meg előzetes hírében a Frisshirek.hu.

Az eseményt a Debrecziner Facebook-oldalán tudják követni.

fotó: videóból vágva