2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Budapest: 21o - 24o
Az ország 19 megyéjében

A kormány csendben kirakta véleményezésre az uniós pénzekhez szükséges igazságügyi vállalásokat

frisshirek.hu, 2023. január 20. - 19:00
A kormány csendben kirakta véleményezésre az uniós pénzekhez szükséges igazságügyi vállalásokat

Szép csendben, külön beharangozó nélkül, szerda este társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Igazságügyi Minisztérium az uniós kohéziós források lehívásához elvárt reformjavaslatait az interneten. Igaz, Varga Judit igazságügyi miniszter végül is posztolt róla a Facebook-oldalán.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az átfogó reformtervezetet azért tervezi elfogadni a kormány, hogy ezzel feloldja a Magyarországnak az unió hétéves költségvetéséből járó, jelenleg befagyasztott pénzeket, valamint hozzáférjen a Helyreállítási Alap pénzeihez.

A kormány által most közzé tett, február 3-ig véleményezhető törvényjavaslat ebben a formájában megerősítené az Országos Bírói Tanács szerepét az Országos Bírósági Hivatallal szemben, valamint több más, korábban is beígért változtatás is szerepel benne. Megszűnik például az a lehetőség, hogy a hatóságok az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak. A Kúriát átláthatóbbá kell tenni, szigorúbb feltételekkel választanák ki a legfelsőbb bíróság elnökét és neveznék ki a bírákat. Azt is biztosítani kell, hogy a magyar bírák közvetlenül fordulhassanak az Európai Unió Bíróságához előzetes döntéshozatali kérelemmel - foglalta össze a hang.hu.

A négy igazságügyi reformkövetelés kiterjed arra, hogy:

  • az Országos Bírói Tanács (OBT) hatásköreit megerősítsék az Országos Bírósági Hivatallal (OBH) szemben,
  • a Kúria estében növeljék a transzparenciát, szigorúbb feltételek vonatkozzanak a legfelsőbb bíróság elnökének kiválasztására, a bírák kinevezésére, valamint javítsák az ügyelosztási rendszert,
  • orvosolják azt, hogy a közhatalmat gyakorló szervek alkotmányjogi panasszal fordulhassanak az Alkotmánybírósághoz (a brüsszeli érvelés szerint így megakasztva egyes bírósági vagy törvényszéki ítéletek érvényesítését),
  • illetve az Európai Bizottság megkövetelte, hogy a magyar bírák közvetlenül fordulhassanak az Európai Unió Bíróságához, az előzetes döntéshozatal iránti kérelem előterjesztésére vonatkozó joguk ne korlátozhassa semmilyen magyar bírói szerv (például az OBT, a Kúria vagy szélsőséges esetben az Alkotmánybíróság.

Az igazságügyi reformot a Bizottság az egyik szupermérföldkőként értelmezi, amelyet a helyreállítási és ellenállósági eszköz lehívásához kell végrehajtania Magyarországnak.

A Portfolió úgy értesült, önmagában még az nem feltétlenül elegendő, ha a javaslatokat elfogadják, ez önmagában nem indítja meg az uniós támogatások kiutalását. A salátatörvény megszavazása után a gyakorlatban is értékelik majd a magyar vállalások hatásosságát.

Az igazságügyi miniszter jövő kedden Brüsszelbe utazik, hiszen 

"azért dolgozunk továbbra is, hogy a magyar emberek megkapják a nekik járó forrásokat! mutatja be „igazságügyi vállalásaink ütemszerű megvalósulását”

- írja Facebook-bejegyzésében.

"Az Európai Bizottsággal való megállapodás értelmében tett igazságügyi vállalásainkkal kapcsolatos kodifikációt elvégeztük, a szöveget társadalmi egyeztetésre bocsátottuk a szerdai nap folyamán.

A magyar egy szavatartó nép és erre nem árt, ha időnként emlékeztetjük partnereinket is. A kölcsönös tiszteleten alapuló konstruktív párbeszéd és a szavahihetőség hívei vagyunk és egyenlő mércével mérünk

- írja Varga.