Már tegnap este óta tartottak az előkészületek a január 20-án megrendezett ételosztáshoz, melyet a Szent György Lovagrend Tolna Megyei Nagypriorátusa szervezett Szekszárdon a Garay téren. A frisshirek.hu élőben jelentkezett az eseményről.

Szabó Ferenc lovag és szervező a helyszínen tájékoztatta a frisshirek.hu munkatársát, hogy este összevágták a paradicsomot, paprikát és a hagymát, majd ma reggel 8 órától folytatták az előkészületeket. 10 órakor kezdték el főzni a vadgulyást, mely szarvasból és vaddisznóból készült, amit a Vadásztársaság ajánlott fel eme alkalomra.

300 adag meleg gulyással, hozzá kenyérrel és forró teával készültek.

A helyszínen a rossz időjárás ellenére sorokban álltak az emberek, türelmesen várva, hogy elkészüljön a finom gulyás, mely a meghirdetett 13 óra helyett később készült el. Ezen felül előzetesen bejelentkezett 40 nyugdíjas és a szekszárdi hajléktalan szálló lakói, ahova egyébként külön el szándékoztak menni és becsomagolva ételt vinni.

A Tolna Megyei Nagypriorátus minden évben egyszer megrendezi ezt az eseményt, mely nem csak az ételosztásról szól, sokkal inkább egy közösségformáló esemény, ahol ott a helyszínen főzik meg az ételt, az emberek pedig a várakozás és az étkezés alatt szót válthatnak egymásal.

A lovagrend életre hívói visegrádiak voltak. Céljuk Visegrád felemelése történelmének régi fényébe, a helyi fiatalok mozgósítása, magyar nemzeti hagyományok és az európai keresztény értékek ápolása - olvashatunk a kezdetekről a Szent György Lovagrend honlapján.

Az alapítást több éves kutatómunka előzte meg. Id. Cseke László feltárta az I. Károly király idejében Visegrádon alapított és működő rend történetét és tevékenységét.

Fotó: frisshirek.hu